eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Javítja a magyar-amerikai kapcsolatokat a Fulbright-ösztöndíj

A Fulbright Bizottság és a Magyar Fulbright Alumni Egyesület alapításának 20. évfordulóját ünneplik a Külügyminisztériumban. Az esemény az amerikai-magyar kapcsolatok javítását is szolgálja.

A Fulbright oktatói, kutatói és diák ösztöndíjprogram segítheti a nemzetek közötti kapcsolatokat, egymás megismerését, az ösztöndíjasok ugyanis nem csak "megfigyelők" abban az országban, ahová az ösztöndíjjal eljutnak, hanem a saját nemzetüket is képviselik. Ezt mondta angol nyelvű köszöntő beszédében Réthelyi Miklós leköszönő nemzeti erőforrás miniszter. Örömét fejezte ki, hogy azok a területek tartoztak a tárcájához, amelyeken a Fulbright-ösztöndíjasok tevékenykednek.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis budapesti amerikai nagykövet arról beszélt, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok építéséhez jelentősen hozzájárul az ösztöndíjprogram. Kifejtette, hogy a korábbi magyar ösztöndíjasok között politikusok, miniszterek, nagykövetek és egyetemi rektorok is vannak, többen pedig a Magyar Tudományos Akadémia tagjai.

Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója kiemelte, hogy a nemzetközi oktatási csereprogramok az egyik legfontosabb és leghasznosabb külpolitikai tevékenységnek számítanak. Véleménye szerint kis országként Magyarországnak fontos lehetőséget jelent a program, hogy ismertebbé váljon a világban.

Az 1946-ban, William Fulbright szenátor által alapított ösztöndíjprogramban a világ csaknem 150 országa vesz részt. Az ösztöndíjasok közül eddig 43-an kaptak Nobel-díjat és 81-en Pulitzer-díjat. Magyarország 1978-ban, a koronázási ékszerek visszakerülésének évében csatlakozhatott a programhoz, a magyar Fulbright Bizottság 1992 óta működik Budapesten. Hazánkból eddig közel ezer fő utazhatott az Egyesült Államokba, és nagyjából ugyanennyi amerikai ösztöndíjas érkezett Magyarországra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×