INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Orbán: Nemcsak kormányt, hanem gondolkodásmódot is váltottunk

InfoRádió / MTI
A miniszterelnök szerint Magyarország két évvel ezelőtt nemcsak kormányt, hanem gondolkodásmódot is váltott, és főképp ebből adódnak vitái az Európai Unióval.

"A magyar emberek idejekorán megértették azt, amit az EU vezetői nehezen és kelletlenül akarnak elfogadni: többé nem élhetünk úgy, mint addig" - jelentette ki Orbán Viktor Asztanában, a pénteki kazah-magyar üzleti fórumon.

A kétnapos látogatáson Kazahsztánban tartózkodó kormányfő angol nyelvű beszédében hozzátette: a magyarok megértették, "Európa rossz vágányra tévedt", és a bőrükön tapasztalták, hogy ezt az eltévelyedést Magyarország különösen megszenvedte.

Orbán Viktor közölte: kormánya azt tapasztalta az elmúlt két évben, hogy Magyarország törekvéseit, céljait és új irányát a feltörekvő és sikeres keleti országokban nagyon tisztán értik.

"Értik, hogy mi illúziók, dogmák és ideológiák helyett a gazdaságunkat valóságos alapokra, valóságos, mondhatni kézzel fogható értékekre akarjuk építeni" - fogalmazott a kormányfő.

Véleménye szerint a világgazdaságban jelenleg zajló versenynek leginkább az lesz a győztese, aki felismeri annak igazi természetét. Úgy fogalmazott: ez a verseny valójában az együttműködések versenye, ugyanis lehet erős egy cég, egy ország, egy régió, de ha nem ismeri fel időben, milyen együttműködések keretében tudja a legjobban felhasználni saját erejét, akkor mások könnyedén elroboghatnak mellette.

Európa mai súlyos válsága is azt mutatja ékesen, hogy mi történik, ha egy erős szereplő elvéti az új verseny ütemét, befelé fordul, mérhetetlen energiákat emészt fel a saját maga által kreált problémák megoldására, ahelyett, hogy új együttműködéseket és merész, új megoldásokat keresve próbálna helytállni egy soha nem látott keménységű versenyben - mondta Orbán Viktor.

A pénteki üzleti fórumon 150-200 üzletember vett részt, ami a kormányfő szerint bizonyítja, hogy komoly igény van a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok fejlesztésére. Magyar részről ötven cég - mezőgazdasági, élelmiszer-ipari, pénzügyi, gyógyszeripari, orvostechnikai és biotechnológiai, építő-, jármű- és gépipari, valamint energetikai vállalat - tartotta fontosnak, hogy elküldje képviselőit a tanácskozásra, hogy erősítse a személyes kapcsolatokat meglévő vagy jövőbeni kazah partnereivel.

Keleti nyitás


Magyarország meghirdette a keleti nyitás politikáját, ezért már régen esedékes volt, hogy egy magyar kormányzati-üzleti delegáció látogasson Kazahsztánba - mondta Orbán Viktor.

Magyarország a keleti nyitás politikájával kíván alkalmazkodni a globális világgazdaság változásához, amely az olyan országokat, mint Kazahsztán, rendkívüli módon felértékeli - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Karim Maszimov a kétoldalú együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy Orbán Viktorral reggeli szűk körű megbeszélésükön megvitatták az Európai Unió és Közép-Európa helyzetét is.


A címlapról ajánljuk