eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: Áttörést csak józansággal lehet elérni

Európát adóssághalmok alól kell kiásni, s ebben olyan szövetségesekre van szüksége, mint Kína - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Varsóban.

Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos a kínai és a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt a lengyel fővárosban.

A magyar miniszterelnök - beszédének a sajtó részére kiosztott leirata szerint - úgy vélte: Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható. "Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek" - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy az áttörést csak józansággal és szorgalommal lehet elérni, amelyek mind Kína, mind Közép-Európa számára fontos értékek.

Kiemelte: azok az országok lesznek sikeresek, amelyek belső megtakarításokkal el tudják kerülni "a külső adósságcsapdát, amelytől Magyarország például ebben a régióban a leginkább szenved".

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottság magas szintre emelése és a jól működő pénzügyi szektor mellett az erős ipar biztosítja az országok sikerét.

A gazdasági témájú csúcstalálkozót Ven Csia-pao kínai miniszterelnök európai körútjának keretében szervezték meg. A tanácskozáson a térség 16 országa képviseltette magát.

Kína az egyik legjelentősebb szereplője lehet a magyar gazdasági életnek

Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy "Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek" - mondta Orbán Viktor a kínai kollégájával folytatott kétoldalú megbeszélés után csütörtökön Varsóban.

A magyar kormányfő kiemelte: a varsói kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, "de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani".

Orbán Viktor elmondta, hogy a kínai kormányfővel a kétoldalú megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatásáról, fejlesztési forrásokról és pénzügyi együttműködésről tárgyalt. Magyar újságíróknak kifejtette: szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is, amelyet várhatóan idén "sikerül tető alá hozni", amikor a kínai miniszterelnök meghívására Kínába látogat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×