INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Mennyit spórolhatnak a kórházak a közös gyógyszerbeszerzéssel?

Infostart / InfoRádió
A gyógyszerkiadások 10 százalékának a megtakarítását remélik az érintettek a központosított kórházi gyógyszerbeszerzésektől, míg a szűkös emberi erőforrás helyzet a kapacitások egészségügyi centrumokba történő terelése felé hat.

A központosított földgázközbeszerzésről szóló megállapodást már több mint ötven intézmény írta alá, a következő a közös gyógyszerbeszerzés lesz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt csütörtökön.

Erre reagálva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főorvos-főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke azt mondta: reméli, hogy a gyógyszerköltségek 10 százalékát meg tudják  spórolni. Csiba Gábor szerint éves szinten ez legalább hatmilliárd forintot jelent.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta: ők - kisebb körben - korábban is alkalmazták ezt a megoldást, így egy havi gyógyszerköltséget tudtak megspórolni a környező intézményekkel.

Szócska Miklós a 2012-es évet a "Mindent a bérekre!" jegyében hirdette meg. Eszerint az intézmények a megtakarításokat elsősorban a bérekre fordíthatják.

Változtatások júliustól

A rendszer átalakításának egyik legfontosabb része, hogy hol milyen ellátást milyen kondíciókkal lehet nyújtani - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte: szükség van új minimumfeltétel-rendszert kialakítására, mert a régi tarthatatlan volt.

A minimumfeltételek három dologra vonatkoznak majd: az építészeti környezetre, a kórházak felszereltségére és a humánerőforrásra.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint a legnagyobb probléma az utóbbival van. Utalt rá, hogy a Semmelweis-terv részben éppen emiatt hozna létre erőforrás centrumokat.

A tervek szerint 19 funkcióváltó intézmény lesz. Csiba Gábor szerint ezzel is a centrumok humánerőforrás-ellátottságának a biztosítása a cél.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főorvos-főigazgatója az InfoRádió kérdésére, hogy a funkcióváltó intézményeket leszámítva a többi kórház tudja-e majd teljesíteni a minimumfeltételeket, azt válaszolta: ha az állam válik az intézmények tulajdonosává, és megszűnik valahol a sebészeti tevékenység, akkor a felszereléseket is át lehet adni.

Az új rendszer Szócska Miklós szavai szerint július 1-jével indul; az ÁNTSZ a minimumfeltételek teljesítése alapján adja meg a kórházaknak a működési engedélyt.

A címlapról ajánljuk