eur:
393.11
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Mennyit spórolhatnak a kórházak a közös gyógyszerbeszerzéssel?

A gyógyszerkiadások 10 százalékának a megtakarítását remélik az érintettek a központosított kórházi gyógyszerbeszerzésektől, míg a szűkös emberi erőforrás helyzet a kapacitások egészségügyi centrumokba történő terelése felé hat.

A központosított földgázközbeszerzésről szóló megállapodást már több mint ötven intézmény írta alá, a következő a közös gyógyszerbeszerzés lesz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt csütörtökön.

Erre reagálva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főorvos-főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke azt mondta: reméli, hogy a gyógyszerköltségek 10 százalékát meg tudják  spórolni. Csiba Gábor szerint éves szinten ez legalább hatmilliárd forintot jelent.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta: ők - kisebb körben - korábban is alkalmazták ezt a megoldást, így egy havi gyógyszerköltséget tudtak megspórolni a környező intézményekkel.

Szócska Miklós a 2012-es évet a "Mindent a bérekre!" jegyében hirdette meg. Eszerint az intézmények a megtakarításokat elsősorban a bérekre fordíthatják.

Változtatások júliustól

A rendszer átalakításának egyik legfontosabb része, hogy hol milyen ellátást milyen kondíciókkal lehet nyújtani - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte: szükség van új minimumfeltétel-rendszert kialakítására, mert a régi tarthatatlan volt.

A minimumfeltételek három dologra vonatkoznak majd: az építészeti környezetre, a kórházak felszereltségére és a humánerőforrásra.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint a legnagyobb probléma az utóbbival van. Utalt rá, hogy a Semmelweis-terv részben éppen emiatt hozna létre erőforrás centrumokat.

A tervek szerint 19 funkcióváltó intézmény lesz. Csiba Gábor szerint ezzel is a centrumok humánerőforrás-ellátottságának a biztosítása a cél.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főorvos-főigazgatója az InfoRádió kérdésére, hogy a funkcióváltó intézményeket leszámítva a többi kórház tudja-e majd teljesíteni a minimumfeltételeket, azt válaszolta: ha az állam válik az intézmények tulajdonosává, és megszűnik valahol a sebészeti tevékenység, akkor a felszereléseket is át lehet adni.

Az új rendszer Szócska Miklós szavai szerint július 1-jével indul; az ÁNTSZ a minimumfeltételek teljesítése alapján adja meg a kórházaknak a működési engedélyt.

Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×