INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Giró-Szász: Bármelyik vitás kérdés az Európai Bíróság elé kerülhet

Infostart / InfoRádió
A kormányszóvivő szerint az Országgyűléshez benyújtott módosító javaslatokkal azt akarja bizonyítani a kormány, hogy a jegybanktörvény ügyében is kész lépésekre az IMF-tárgyalások megkezdéséért.
Benyújtotta a kormány

a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény néhány pontját és az Alaptörvényt módosító javaslatait kedden az Országgyűlésnek. Ezek szerint nem kell megküldeni a kormánynak a Monetáris Tanács napirendjét, a kormány képviselője nem vesz részt a testület ülésein, kikerülnek a törvényből a tanácstagok felmentését és a testület megszűnését szabályzó egyes passzusok, és nem vonják össze az MNB-t a PSZÁF-fal.

Giró-Szász András az InfoRádióban ennek kapcsán azt mondta: az előterjesztésben szereplő módosítások azokat a területeket fedik le, amelyekről a kormány már döntött az uniós testületek állásfoglalása alapján. Hozzátette: az eskü és a fizetés ügyében valóban vannak még kifogásai az Európai Központi Banknak, ezekkel összefüggésben a kormány elküldte álláspontját, és várja az Európai Bizottság válaszát.

Az Európai Központi Bank április 5-ei véleménye szerint vannak kifogásolt részek a jegybanktörvény javaslatában, de közülük csak a jegybankelnök fizetését és az esküt tartalmazza a Bizottság által indított kötelezettségi eljárás, a Monetáris Tanácsot érintő kérdésekre és a jegybanki alelnökök számára, valamint kinevezésükre az eljárás nem vonatkozik - emlékeztetett a kormányszóvivő.

Az Európai Bizottság nem feltétlenül veszi figyelembe minden egyes pontban az Európai Központi Bank véleményét - tette hozzá Giró-Szász András, aki elmondta azt is, hogy bármelyik vitás kérdés az Európai Bíróság elé kerülhet.

Magyarország Egyiptommal együtt adta be a kérelmet az IMF-hez a tárgyalások megkezdésére, Egyiptom már megkapta a hitelt - fűzte hozzá a kormányszóvivő.

Közben az unió pénzügyi biztosának szóvivője ismét megerősítette: a nemzeti bank függetlenségének biztosítása előfeltétele a hivatalos pénzügyi támogatási tárgyalások lefolytatásának Magyarország és a nemzetközi szervezetek között.

Hanganyag: Windisch Judit

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk