eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csizmadia: Mindkét oldal be van zárva a szerepekbe

A végleges rendszer helyett lehet, hogy újabb ideiglenesség következik, ugyanis nincsenek meg a rendszer véglegesítésének a feltételei - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervint politológus. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint nehéz lesz konszolidációt végrehajtani.

A konszolidáció személyi feltétele, hogy a kormányzó erő tud-e jogi hátterű, nemzetközi tekintéllyel rendelkező jelöltet találni az államfői posztra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin politológus. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint mindez nehéz lesz, mert olyan légkör van az országban, ami nem különbözik a Gyurcsány-kormány második időszakától.

Csizmadia Ervin kiemelte: a konszolidáció feltétele mindig az, hogy a másik oldal hajlandó-e ebben részt venni. A nagy méretű kormányok óriási kockázatot rejtenek magukban, mert senki sem akar szóba állni velük, aki nem tartozik a kétharmados tömbhöz - tette hozzá.

Mindkét oldal be van zárva a szerepekbe, az ellenzék sem érzi, hogy a nemzeti együttműködés rá is kiterjedne, egy kétharmados kormánynak nem lehet partnerének lenni - vélekedett.

A politológus szerint a végleges rendszer helyett lehet, hogy újabb ideiglenesség következik, ugyanis nincsenek meg a rendszer véglegesítésének a feltételei.

A jó kormányzás a liberális demokrácia intézményrendszerének megóvása - emelte ki Csizmadia Ervin. Kifejtette: a mai Európában a liberális és a demokratikus együtt érték, ha azt érzékelik, hogy ez egy uniós tagállamban sérül, akkor az ő számukra az már nem jó kormányzás.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×