eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még várni kell Brüsszel válaszára - a nap hírei

Megkapta a magyar kormánytól kért információkat az Európai Bizottság. Pénteken tájékoztatja az ellenzéket az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról a Fidesz frakcióvezetője. A két évvel ezelőtti légiszerencsétlenségre emlékeztek az oroszországi Szmolenszkben.

Megkapta az Európai Bizottság a magyar kormány válaszát, amely tartalmazza az uniós végrehajtó testület által egy hónappal ezelőtt kért információkat. Ezt az Európai Bizottság szóvivője jelentette be. Olivier Bailly elmondta: a magyar válaszok a három kötelezettségszegési eljárásra, illetve a további két adminisztratív levélre vonatkoznak. A szóvivő hozzátette: a hivatalos brüsszeli vélemény a következő hetekben készülhet el.

A hónap második felében nyújtja be az aktualizált konvergenciaprogramot az Európai Bizottságnak a kormány. A dokumentumot a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján nyilvánosságra hozzák. A tárca közölte: a kormány többször is tárgyal a következő év, évek költségvetéséről, valamint a hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről. A tájékoztatás szerint ezek a konvergenciaprogramban válnak nyilvánossá.

Megszavazta a szabálysértési törvényt és más jogszabályokat módosító javaslatcsomag minősített többséget igénylő rendelkezéseit az Országgyűlés. A változtatások alapján büntetendő lesz például a jogosulatlan címhasználat, az engedély nélküli gyógyszerkészítés és -forgalmazás, a tiltott fürdőzés, valamint a polgári védelmi kötelezettség megsértése.

Pénteken tájékoztatja az ellenzéki képviselőcsoportokat az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János ezt az államfőválasztásról tartott, pártok közötti egyeztetés után közölte. A találkozó utáni ellenzéki nyilatkozatokból az derült ki, hogy az Országgyűlés az április 23-ai héten választhat elnököt. Az MSZP parlamenti irodájában tartott megbeszélés azokról az elvárásokról szólt, amelyeket a szocialisták fogalmaztak meg az új államfővel szemben. Lázár János azt mondta, hogy ezek többségét támogatásra érdemesnek tartja. Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy egy ponton volt vita, azzal kapcsolatban, hogy az új államfő lehet-e pártpolitikus.

Indul a 21 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett kiegészítő bérkompenzációs pályázat. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára az InfoRádióban megerősítette: a tárca várakozása szerint 450-650 ezer munkavállaló juthat 2-3 százalékos bérkiegészítéshez. A 21 milliárdos keretből azok a cégek pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra, amelyeknek az idén gondot okoz az öt százalékos béremelés végrehajtása.

60 százalékos díjtámogatást nyújt nemzeti forrásból az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási díjhoz a Vidékfejlesztési Minisztérium. A támogatást az április 2-án megnyílt egységes kérelem elektronikus kitöltő felületén igényelhetik a termelők május 15-éig.

A tavalyinál is nagyobb pusztítást végzett az elmúlt napokban az éjszakai fagy a magyarországi gyümölcsösökben. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az első felmérések alapján elmondta: az ország hat térségében - Zalától a Dél-Alföldig - mindenütt kárt okozott a vasárnapról hétfőre, illetve a hétfőről keddre virradóra tapasztalható mínusz négy-mínusz kilenc Celsius fok közötti hideg. Mártonffy Béla hozzátette: a károkat a szakemberek folyamatosan mérik fel, és várhatóan a jövő héten készülnek el az összesítéssel.

Egy év múlva emlékművet emelhetnek az oroszországi Szmolenszkben, ahol a két évvel ezelőtti légi katasztrófa áldozataira emlékeztek. Erről a lengyel kulturális miniszter és az orosz parlament alsóházának elnöke állapodott meg. Moszkva azt is bejelentette, hogy kész átadni a repülőgép roncsait, valamint újabb két kötet nyomozati anyagot Lengyelországnak. --2010. április 10-én Szmolenszk katonai repülőtere mellett zuhant le a Lech Kaczynski lengyel elnököt, feleségét és csaknem százfős kíséretét - köztük magas rangú lengyel politikusokat, katonai vezetőket és egyházi méltóságokat - szállító Tu-154M típusú kormánygép. A balesetet senki sem élte túl. A delegáció a 70 évvel korábban a szovjetek által kivégzett lengyel hadifoglyok és civilek előtt tisztelgő katinyi rendezvényre tartott.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×