INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ingyenes lesz az iskolai lovasoktatás

Infostart / InfoRádió
Várhatóan nem minden iskolában lesz a tananyag része a lovasoktatás, ám ahol igen, ott a szülőknek ez nem jelentene plusz ráfordítást.

A kormány tervei szerint már szeptembertől beindulhat a lovasoktatás az általános iskolákban - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Kiemelte: a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak a feladata, hogy már szeptembertől a harmadik, negyedik és ötödik osztályos korosztályban beindulhasson a lovasoktatás, központi költségvetési forrásokkal.

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára finomabban fogalmazott. "Természetesen abszurd lenne azt gondolni, hogy az összes magyar általános iskolában kötelező jelleggel lovasoktatás indul. Lehet, hogy lóval sem bírnánk, oktatóval pedig főleg nem" - fejtette ki.

Bár az új Nemzeti Alaptantervet, ami már tartalmazhatja a lovasoktatást, várhatóan csak 2013 szeptemberétől alkalmazzák, a gyerekek iskolák által szervezett lovagoltatásának lehetősége már idén szeptembertől is fennáll, hiszen a mindennapos testnevelési órák bevezetésével az öt órából kettőt akár lovaglással, vagy például úszással is tölthetnek a tanulók. Ha viszont a NAT beemelné a tananyagba a lovasoktatást, az szélesíthetné az érintettek körét.

Gloviczki Zoltán szerint ez kizárólag úgy működik, hogy ha egy iskola ezt valóban a testnevelési órák részévé teszi, vagy akár délutáni elfoglaltságként bevezeti, az a törvény által szabályozottan ingyenes kell, hogy legyen. "Tehát nem az a kérdés, hogy mennyivel tudjuk a szülőknek megkönnyíteni ezt, hanem, hogy gyakorlatilag az intézményeknek lehetővé tudjuk-e tenni" - tette hozzá.

Azt tehát, hogy hány gyereknek szervezhet iskolája lovasoktatást, elsősorban a lovardák befogadóképessége, illetve a költségvetés erre fordítható kerete határozza majd meg.


A címlapról ajánljuk