INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Rácz Jenő: Sok feladat van még hátra

Infostart / InfoRádió
A tavalyi évre 22 milliárd forintot, idénre 10 milliárd forintos adósságállományt hoztak át a kórházak, vagyis ennyit kell most az átszervezéssel az államnak átvennie - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint ha az intézményi finanszírozás nem nő, a kórházak tartozása halmozódni fog. Rácz Jenő az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a városi kórházak állami kézbe adása rendben zajlik.

A kórházak állami kézbe adása feszített munkát jelentett, de ennek a betegellátás szempontjából nem voltak következményei - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Rácz Jenő kifejtette: problémákat okozott, hogy a jogszabályi feltételrendszer időnként önmagának is ellentmond, valamint heterogén szerkezetű intézményrendszert vett át az állam, az egységesítés pedig bonyolult folyamat. A kapacitások és az ellátási területek újbóli meghatározása is zajlik, vagyis sok feladat van még - tette hozzá.

A szervezet elnöke közölte: a tavalyi évre 22 milliárd forintot, idénre nagyjából 10 milliárdos adósságállományt hoztak át a kórházak.

Ha nem változnak a körülmények, akkor az intézmények ismét elkezdik halmozni az adósságállományt. Az látszik, hogy változatlan feltételrendszer mellett nem tartható fent az intézményrendszer - hangsúlyozta.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk