eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gáncs Péter: Húsvét arról a csodáról szól, amelyre senki nem számított

Húsvét arról a csodáról, a világtörténelem robbanásáról szól, amelyre senki nem számított - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap, a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten.

Az evangélikus elnök-püspök prédikációjában kiemelte: húsvét ünnepe nem a megnyugvásról, a békességről, a csöndességről szól, hanem arról, hogy Isten mindent felülírt, felülírta Jézus ellenségeinek tervét éppúgy, mint Jézus híveinek elképzeléseit azzal, hogy Jézus feltámadt a halálból. Emiatt a húsvét pezsdítő, ébresztő ünnep - tette hozzá.

Gáncs Péter rámutatott: Jézus ellenségei azt akarták, hogy lezárják a "Jézus-ügyet", ezért kevés volt a korbács, a Jézus testébe szúrt szögek sokasága, ők még a sírját is maximálisan biztosítani akarták, és őröket állították a sír elé, de ezzel sem tudták megakadályozni, hogy Jézus feltámadjon.

Jézus első tanítványai balzsammal, drága kenetekkel akarták lezárni Jézus történetét azzal, hogy a holttestét konzerválni, emlékét pedig őrizni szerették volna. A sír azonban üres volt, ezt Péter is megerősítette, aki a legtekintélyesebb volt a tanítványok között, ugyanakkor neki sem jutott eszébe semmi abból, amit három éven keresztül többször is hallott a Mestertől.

Felhívta a figyelmet: az angyal, a mennyei hírnök tisztázta a tanítványokkal és a Jézushoz közel állókkal, hogy Jézus nem ott volt, ahol keresték, mert "halott Jézus nincs, csak élő, aki nem zárható a kövek és emlékek közé".

Utalt arra is, hogy a Bibliában Luther Márton, a reformáció elindítójának szavai szerint "a növekvő Jézus van elrejtve számunkra", János, "a szeretett tanítvány" pedig azt írta: ha mind megírnák egytől-egyig, amit Jézus tett, a világ nem tudná befogadni.

Az elnök-püspök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "Jézus előttünk jár még ma is, ő az az élő Úr, aki mozgásban van, aki váratlanul betoppan az ember életébe, és zárt szíveken át is utat tud találni hozzánk". Hangsúlyozta: életünkben mindig több van előttünk, mint mögöttünk, ha hiszünk a feltámadásban, az életet pedig "csak előrefelé lehet élni", miközben "Jézus előttünk jár". A keresztények úgy hiszik, elhunyt szeretteik is csak előre mentek Jézus nyomában, a Megváltó pedig "a halálon keresztül is örök életre vezeti az övéit".

Az ünnepi szertartás végén Gáncs Péter egy lelkésztársával úrvacsorát osztott az evangélikus híveknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×