eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem tervezi lemondását Schmitt Pál államfő - a nap hírei

Továbbra sem tervezi lemondását Schmitt Pál államfő. Azonnali hatállyal távozik posztjáról a Semmelweis Egyetem rektora. Április elsejétől már bírságot kaphatnak a tiltott helyen dohányzók. A nap legfontosabb hírei április 1-jén.

Továbbra sem tervezi lemondását Schmitt Pál államfő. A köztársasági elnök a Kossuth Rádió műsorában a plágiumügyével összefüggésben úgy fogalmazott: nincs szándékában távozni, mert tiszta a lelkiismerete. Közben az ellenzéki pártok továbbra is azt szorgalmazzák, hogy vizsgálják meg Schmitt Pál köztársasági elnök elmozdításának jogi lehetőségét. Orbán Viktor miniszterelnök többször is azt hangsúlyozta: a köztársasági elnök döntéseit lehet bírálni, személye azonban sérthetetlen. A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtökön döntött az államfő kisdoktori címének visszavonásáról, mert az egykori kisdoktori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Azonnali hatállyal távozik posztjáról a Semmelweis Egyetem rektora. Tulassay Tivadar az intézmény honlapján megjelent közleményében azt írta: érezhetővé vált a személyét érintő bizalomvesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről, ezért az egyetem nyugalmának biztosítása érdekében mandátuma utolsó három hónapját nem tölti ki. Hozzátette: a hivatali ideje alatt hozott testületi döntések helyesek, azokért vállalja a felelősséget. Az egyetem szenátusa csütörtöki ülésén egyhangúlag választotta meg Tulassay Tivadar rektor utódának jelenlegi helyettesét, Szél Ágostont, aki egyedüliként pályázott a posztra.

Jogszerűen, szakszerűen és arányosan intézkedtek a rendőrök a Lánchídon és a Szabadság hídon pénteken - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a parancsnoki kivizsgálások eredményét. A Magyar Helsinki Bizottság korábban úgy vélte: jogellenesen, a személyes szabadsághoz való jogot megsértve állította elő a rendőrség azokat, akik a budapesti hidakon Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását követelték. A rendőrség 21 ember ellen indított eljárást közlekedési szabálysértés és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt.

Április elsejétől már bírságot kaphatnak a tiltott helyen dohányzók, miután lejárt a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Magánszemélyeknél akár 50 ezer, intézményeknél 2 és fél millió forint is lehet a bírság. Az Országos Egészségfejlesztési Intézethez tartozó Dohányzás Fókuszpont vezetője arról számolt be: március végéig Budapestről érkezett a legtöbb, dohányzással kapcsolatos lakossági panasz.

Április végéig jelentkezhetnek a Karrier Híd Programra a januári létszámcsökkentéskor felmentett közhivatalnokok - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tájékoztatás szerint eddig mintegy 1.400-an jelentkeztek az elbocsátott 3.700-ból. A kezdeményezés célja, hogy segítséget nyújtson az érintetteknek a verseny- és civil szférában való elhelyezkedéshez.

Erzsébet utalványban fizethetnének családi pótlékot a kormány tervei szerint. A Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntés értelmében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek a hónap közepéig kell előterjesztést benyújtania arról, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély.

Miniszteri biztost nevezett ki a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A posztot Varga Zsoltné Szalai Piroska Mária tölti be, megbízatása fél évre szól. Feladata a többi között az, hogy megtalálja és elemezze azokat az okokat, amelyek akadályozzák a nők munkaerő-piaci részvételének és aktivitásának növekedését, továbbá hogy összegyűjtse a női foglalkoztatás növelését és a családbarát munkahelyek megteremtését célzó munkaformákat. Emellett javaslatokat kell kidolgoznia egyebek mellett a nők munkába való visszatérését segítő gyermekfelügyeleti intézmények fejlesztésére, a nőket érő diszkrimináció elleni fellépésre.

Több mint 3 ezren mondtak véleményt a Jó állam internetes fórumon - közölte a Közigazgatási és Igazaságügyi Minisztérium. Január 30-a és március 31-e között 30 témában, így egyebek mellett a család- és ifjúságpolitika, az egészségügy, a foglalkoztatás, a rendvédelem, a környezetvédelem vagy az építésügyek kérdéskörében lehetett javaslatot, véleményt megfogalmazni. A beérkezett javaslatokat a kormány figyelembe veszi a közigazgatás-fejlesztésről szóló Magyary-program idei kiadásában.

Az idén a tavalyihoz hasonlóan várhatóan csaknem tízezer hektárral nő Magyarország erdőterülete. A facsemeték telepítése 5 milliárd forintos költségének nagyobb hányadát az unió vállalja. Az új erdők telepítése, karbantartása és a most megjelent új támogatási rendelet szerint a fiatal erdők ápolása megközelítően 8 ezer embernek ad állandó megélhetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×