eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Aggódhatnak az autósok - teljes a káosz a kötelező biztosítások körül

A baleseti adó és a kárnyilvántartási rendszer hiányossága miatt teljes a káosz a kötelező biztosítások körül - írja a Netrisk.hu. Szerdán jár le a halasztott fizetési határidő, aki késik díja első részletével, kötelezője automatikusan megszűnik. A szerződésbontáshoz ugyanakkor most az is elég, ha a sok biztosító által külön kiszámlázott baleseti adó nem érkezik meg időben. Eközben a kárelőzményük igazolását több tízezer autós hiába várja.

Február 29-én lejár a kötelező biztosítási díj beérkezésének határideje - emlékeztet a Netrisk.hu. Aki az idei díjának első esedékes részletét nem rendezte ma éjfélig, kötelezője automatikusan megszűnik. Ameddig pedig ugyanannál a biztosítónál újra nem köti szerződését, a törvényben megállapított fedezetlenségi díjat lesz kénytelen fizetni, amely a baleseti adóval együtt meghaladja a napi 600 forintot. Ez az összeg az átlagos kgfb díjnak a hétszerese - figyelmeztet Sebestyén László, a biztosítási portál vezetője.

A fizetési határidőt elmulasztó ügyfeleknek minél előbb érdemes újra megkötniük a biztosításukat. Az online alkuszok felületén erre egyszerűen lehetőség van, arra kell csupán figyelni, hogy az így pórul járt ügyfelek most már nem választhatnak másik biztosítót, csak a korábbi szerződésüket köthetik meg újra.

Az sem lehet azonban nyugodt, aki magát a biztosítási díjat időben rendezte. A biztosítók ugyanis a Netrisk.hu összesítése szerint eltérő módon számlázzák ki az ügyfeleknek a január elsejével bevezetett baleseti adót. A plusz teher vagy a kgfb díjjal együtt, vagy külön számlán érkezik. Mivel azonban az adó az első, amellyel a biztosítóknak a mai határidővel el kell számolniuk, a baleseti adó hiányában nem lesz meg a fedezet a kötelező biztosításra. A biztosítási szerződés így automatikusan megszűnik.

A Netrisk.hu biztosítási portál ügyfélszolgálatán napok óta a novemberi kampányhoz közelít az érdeklődő, tanácstalan autósok száma, aminek további oka a központi kárnyilvántartási rendszer hiányossága. Eddig is több tízezer autós kényszerült ugyanis adatpótlásra, miután a központi kárnyilvántartási rendszerben nem, vagy rosszul szerepelt a meglévő bonus-malus besorolása. Ráadásul félő, hogy további több tízezer autós adatai szerepelnek hibásan a rendszerben. A biztosítók elmúlt heti erőfeszítései ellenére, a ma lejáró határidőre sem lett teljes és naprakész a rendszer. Ennek következtében továbbra is több tízezren várják, hogy a 2012-re választott új biztosítójuk megerősítse a megfelelő bonus-besorolás szerint árazott szerződésüket.

Azoknak viszont, akiktől eddig nem kért be a biztosítója pótlólagosan adatokat, és február 29-ig befizették az első - baleseti adóval emelt - díjrészletet, nem kell aggódniuk.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×