eur:
388.45
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A kohéziós támogatások befagyasztását javasolja az Európai Bizottság - a nap hírei

Csaknem félmilliárd euró befagyasztását javasolja a Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összegből az Európai Bizottság. A BKV korábbi vezérigazgatója, Várszegi Gyula lesz a DBR Metró Projekt Igazgatóság új vezetője. Országos, de területenként eltérő intenzitású az influenzajárvány Magyarországon. A nap legfontosabb hírei február 22-én.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a gyakorlatban nem fagyasztják be Magyarország kohéziós forrásait. Cséfalvay Zoltán azután beszélt erről, hogy az Európai Bizottság szerdán 495 millió euró, mintegy 142 milliárd forint befagyasztását javasolta a Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összegből, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A testület javaslatát még az uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia. Cséfalvay Zoltán azt mondta: Magyarország 2013-ban is 3 százalék alatt tudja tartani az államháztartás hiányát, az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges kormányhatározat pedig lehetővé teszi, hogy a Széll Kálmán-tervet 100 százalékban teljesítse az ország. A kormány szerint jogi szempontból vitatható az Európai Bizottság zárolási javaslata. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Giró-Szász András kormányszóvivő azt közölte: a testület javaslata egy jövőben feltételezett esemény miatt akar megállapítani szankciót, miközben Magyarország gazdasági növekedése tavaly meghaladta az egész Európai Unió és az euróövezet növekedési ütemét, a kormány pedig folyamatosan csökkenti az államadósságot.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az Európai Unió egy olyan kormányt és országot büntet, amely mindent megtesz azért, hogy három százalék alatt tartsa a költségvetési hiányát és csökkentse államadósságát. Kósa Lajos hozzátette: Andor László magyar uniós biztos méltatlan lett tisztségére azzal, hogy távol maradt a Magyarországot elmarasztaló bizottsági üléstől, és le kellene vonnia a konzekvenciákat. Kovács László, az MSZP alelnöke sajnálatosnak nevezte az Európai Bizottság döntését, és úgy vélte: az részben az európai adósságválság miatti szigorral magyarázható. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: a lépés Magyarország súlyos megalázása. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője szerint a zárolási javaslat a magyar kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt született, míg Molnár Csaba, a Demokratikus koalíció alelnöke úgy vélte: a bizottság azért akart szankciót alkalmazni, mert Magyarország az európai értékekkel megy szembe, és megsérti a demokrácia alapvető normáit.

Az idei és a jövő évi költségvetési hiány csökkentésére vár javaslatokat a miniszterektől a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: az idei intézkedések összege mintegy 30 milliárd forint, ami a GDP 0,1 százaléka, míg a jövő évi hatása a GDP mintegy 0,4 százalékát éri el. Banai Péter Ernő közölte: a kormány célja idén a 2 és fél százalékos, 2013-ra pedig a 2,2 százalékos hiánycél teljesítése. Csiky Gergely, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak korábban azt mondta: idén 100-150 milliárdos megszorításra, jövőre pedig ennek a duplájára van szükség ahhoz, hogy az idei és jövő évi költségvetési hiány megfeleljen a konvergencia-programban vállalt céloknak.

A Magyar Bankszövetség elnöksége következő, március 5-ei ülésén dönt az árfolyamgát új rendszeréről szóló törvényjavaslathoz benyújtott fideszes módosításokról. Korábban az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága támogatta a Rogán Antal és Németh Zoltán által közösen jegyzett javaslatot, amely szerint az árfolyamgát új rendszerében az ingatlanokra vonatkozó korábbi, 30 millió forintos felső értékhatár helyett a felvett hitelösszeget maximálják 30 millió forintban.

Januárban - a helyi önkormányzatok nélkül - 107,3 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az adat megegyezik a szaktárca által február elején közölt előzetes számokkal. A törvényi előirányzat szerint 2012-ben a központi költségvetés pénzforgalmi hiánya 576,2 milliárd forint lehet.

Várszegi Gyula, a BKV korábbi vezérigazgatója lesz a DBR Metró Projekt Igazgatóság új vezetője. Várszegi Gyula február 10-én mondott le a BKV vezérigazgatói posztjáról, miután nyilvánosságra került, hogy prémiumot és jutalmat is kaptak a közlekedési vállalat vezetői. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a DBR Metró Projekt Igazgatóság új vezetőjeként Várszegi Gyula fizetése megegyezik a BKV vezérigazgató-helyettesi fizetéssel, amely 1,3-1,4 millió forint.

A BKV finanszírozásának megoldását és a dolgozók nettó jövedelmének szinten tartását követelték demonstrációjukon a közlekedési vállalat szakszervezetei. A tüntetők három helyszínről indulva a Blaha Lujza téren gyűltek össze, majd a Főpolgármesteri Hivatalhoz vonultak, ahol a Tarlós István főpolgármesternek írt petíciót a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója vette át. Vitézy Dávid elmondta: a dolgozók március elején megkapják a bérkompenzációt, pénteken pedig folytatódnak a kollektív szerződésről szóló tárgyalások. A demonstrálók ezután a Kossuth térre mentek, a szakszervezet vezetői a parlamentben átadták az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt petíciójukat is. Török Kristóf, a Miniszterelnökség közkapcsolati munkatársa közölte: a kormány továbbra is nyitott a tárgyalásokra.

Országos, de területenként eltérő intenzitású az influenzajárvány Magyarországon. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint eddig 5 kórházban rendeltek el látogatási tilalmat az influenza miatt. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai alapján az elmúlt héten országszerte mintegy 33 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban. A legtöbb megbetegedést Zala, Tolna és Pest megyéből jelentették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×