eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az MSZP hétpontos gazdaságélénkítő csomagjavaslattal készül

Az MSZP az Országgyűlés tavaszi ülésszakára egy hétpontos gazdaságélénkítő csomagjavaslatával készül - jelentette be Tukacs István szocialista képviselő szombati sajtótájékoztatóján Budapesten.

Mint mondta: a söralátét méretűnek nevezett adóbevallási nyilatkozat bevezetésével az adózók zöme számára nem lettek egyszerűbbek az adózás szabályai, de még nagyobb baj, hogy az új személyi jövedelemadó rendszer nem teljesítette feladatát: nem élénkíti a gazdaságot, nem növeli a fogyasztást, nem teremt munkahelyeket.

Az MSZP szerint az adórendszer "észszerűtlenségét" fel kell számolni, ezért javaslatuk egyik leglényegesebb eleme az adózás rendszerének, illetve módjának megváltoztatása. A párt álláspontja szerint a személyi jövedelemadózásban kétkulcsos progresszív adórendszerre van szükség - mondta Tukacs István, hozzátéve: vissza kell hozni a tőkejövedelem magasabb adózását, a vállalkozások helyzetén pedig nem adóágon, hanem járulékágon kell könnyíteni.

A szocialista képviselő megjegyezte: a kormány azt ígérte, hogy a 2012-es személyi jövedelemadózás rendszere egyszerűsödik és senki számára nem okoz veszteséget. Ehhez képest szerinte a 2012-es adószabályokról kiderült, hogy kétkulcsos, bonyolult, és a gazdaságot gátolja.

A kormány egykulcsos adórendszerről beszélt, azonban az adózási szabályok, két kulcsot takarnak 202 ezer forintig 16 százalékos, e felett egy 20,3 százalékos kulcsot. Ezen felül az új adórendszer bonyolultabb - mondta Tukacs István, kifejtve: a kiskeresetűtől elvett pénzt a vállalkozók útján akarják visszaadni, úgy hogy a vállalkozók kevesebb adót fizetnek. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy a vállalkozásokat kényszerítik: amennyiben nem emelnek bért, nem indulhatnak különféle pályázatokon.

A vállalkozók tanácstalanok, hiszen jelenleg "az üzlet sem megy", a vállalkozások többsége jobb esetben is csak stagnál. Az MSZP szerint: ahogy a söralátét szövegben, "benne rejlik az adórendszer minden abszurditása", úgy a rendszer működtetésében is benne rejlik a "kormány politikai csökönyössége", hogy ahhoz is ragaszkodik, ami nem működik - fogalmazott a képviselő.

Kérdésre válaszolva a képviselő kifejtette: az MSZP szerint akinek magasabb a keresete, annak nagyobb mértékben kell hozzájárulnia a költségvetéshez. Mint kifejtette: meghúznának egy például évi ötmillió forintos jövedelemhatárt, amely alatt 16 százalékos kulccsal, fölötte pedig sávosan 30 százalék feletti adókulccsal adóznának az emberek. Ugyanakkor nem gondolják, hogy a kétkulcsos adózás önmagában elegendő lenne, ezt a javaslatot a rendszer egészét vizsgáló és kezelő gazdaságélénkítő csomag részeként lehet értelmezni - tette hozzá Tukacs István.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×