eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Optimista, derűs kilátásokról beszélt Orbán Viktor Egerben

A miniszterelnök szerint a felpörgetett törvényhozási tempó hibákkal járt. Erről Orbán Viktor a kormánypártok egri kihelyezett frakcióülésén beszélt.

Az origo beszámolója szerint az ülésszakindító frakcióülésektől megszokott éles hangú politikai viták ezúttal nem voltak, aggodalmak viszont annál inkább előkerültek a Fidesz és a KDNP ezúttal Egerbe szervezett háromnapos tanácskozásának nyitónapján.

Az ülés szerda este a kormányfő politikai helyzetértékelésével vette kezdetét. A lapnak nyilatkozó képviselők szerint a miniszterelnök alapvetően derűs, optimista képet vázolt a kormány és a kormánypártok jövőbeli kilátásairól. Orbán Viktor beszédének vezérfonalát az a - már a francia Le Monde-nak adott múlt hét végi interjújában is megjelent - gondolata adta, hogy az ország átalakítása befejeződött, a következő két évben pedig a konszolidáció időszaka, vagy ahogy maga Orbán fogalmazott: "az új rendszer bejáratása" vár a kormányra.

Az Index szerint a Fidesz vezetője az elmúlt másfél évről kritikusan megjegyezte, hogy gyakran "a választók se értették, hova vezet a kapkodás". De szerinte a változásokat nem lehetett volna lassabban levezényelni, különben megfeneklettek volna az ügyek. A kapkodásban ugyanakkor születtek "nem szerencsés vagy nem megfelelő" megoldások is, ezeket orvosolni fogják, akár törvénymódosításokkal is.

Az elmúlt időszakot összességében mégis pozitívnak értékelte, még 15 százaléknyi választó - 1,2 millió szavazó - elvesztése ellenére is. Értékelése szerint az elvesztett szavazók kétharmada csak elbizonytalanodott, még visszaszerezhető.

A kormány értékelése szerint jó helyzetben van, mert az új alaptörvényre épülő berendezkedés lényegében visszafordíthatatlan, ellenzék pedig "gyakorlatilag nincs".

Orbán Viktor értékelője után a frakciótagok faggathatták a miniszterelnököt, a témák között felmerült a BKV állami támogatása. A miniszterelnök állítólag azt mondta: "a BKV még sosem dőlt be, most sem fog".

A Malév-ügyről a miniszterelnök az origo szerint csak annyit mondott, hogy az Európai Bizottság döntése után a kormánynak nem volt esélye a légitársaság megmentésére, komolyan vehető befektető pedig nem jelentkezett.

A beszélgetésen az önkormányzatok devizaadósságának ügye is felmerült. A beszámolók szerint a kormányfő úgy fogalmazott, hogy a kabinet "eleget csapott már oda a bankoknak, nem illene" újabb frontot nyitnia.

A háromnapos tanácskozáson ma az MTI szerint "interaktívabb" napra lehet számítani, és szinte bármilyen téma előkerülhet. Nagy valószínűséggel szó lesz a járásokról, amelyek pontos beosztásáról vita várható a tanácskozáson, amit az is előrevetít, hogy a járások - vagyis az állam legkisebb területi államigazgatási egységeinek - kialakításáról szóló társadalmi egyeztetés során több mint 750 javaslat érkezett. Ezek közül több száz irányult arra, hogy egy adott település másik járáshoz tartozzon, illetve eltérő járási székhely kialakítására.

A Fidesz-KDNP-frakcióülés harmadik napján, pénteken várhatóan Lázár János és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közös sajtótájékoztatót tart majd a történtekről.



Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×