eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Palócz: Új gazdaságpolitikai korszak kezdődhet

A költségvetés stabilizálása lehet az egyik feltétele az IMF hitelnek, úgy, hogy a különadókra már nem számíthat a kormány, mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Másfajta gazdaságpolitikai korszak kezdődhet az EU-IMF megállapodás után, mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, stabilizálni kell majd a költségvetést úgy, hogy az ágazati különadókra már nem számíthat a kormány.

Ami az elmúlt másfél évben történt, hosszú távon nem fenntartható. Nemcsak azért, mert az ágazatok nagyon ellene vannak az adóknak, hanem azért is, mert növekedést gátló hatásai vannak: nem ruháznak be a vállalatok, nem terjeszkednek - magyarázta Palócz Éva.

Hozzátette, az adófizetők először valószínűleg nem fognak sokat érezni a megállapodás előnyeiből, de némileg erősödik a forint, és az állampapírpiacon is csökkennek a hozamok. Ettől nem lesz  egyik napról a másikra jobb az állampolgárok élete, de azt látni kell, hogy az elmúlt hónapokban olyan pályán volt az állampapír-piac, amely nem fenntartható.

Azt mondta, az állampapír-piaci hozamok csökkenésével a jegybanki alapkamat is lejjebb mehet, melynek következtében a vállalkozások és a háztartások finanszírozása is olcsóbbá válhat.

Malév, az állatorvosi ló

Elhibázott privatizációs lépések sorozata vezetett a leállásáig - a Kopint-Tárki vezérigazgatója ezt a Malév kapcsán mondta az Aréna című műsorban.

Palócz Éva úgy fogalmazott, hogy ez a magyar gazdaság 10-20 évének az állatorvosi lova, minden hiba megjelenik, ami csak megjelenhetett. Az első az volt, hogy a 90-es évek elején a már akkor problémákkal küszködő Al Italiának adták el a Malévot, miközben több nagyon jól működő légitársaság érdeklődött a magyar cég iránt. Majd ezt követte a még súlyosabb helyzetet teremtő orosz tulajdonosnak való privatizálás.

Az Aréna adását meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×