eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán: Az alapos elszámoltatás a legkevesebb, amit elvárhatnak az emberek

A januári Békemenet résztvevőinek mondott köszönettel kezdte Orbán Viktor 14. évértékelő beszédét a Millenárison. A kormányfő szerint a zátonyra futott olasz tengerjáró hajó kapitányához hasonlóan viselkedtek azok, akik nyolc év alatt zátonyra futtatták Magyarországot: elsőként hagyták el a fedélzetet, és nem érdekelte őket, mi lesz az emberekkel. A miniszterelnök szerint a szocialista kormányok "mindent eltüntettek, ami sűrűbb a levegőnél", és ilyen előzmények után az alapos elszámoltatás a legkevesebb, amit elvárhatnak az emberek a jelenlegi kabinettől.

A miniszterelnök beszéde elején köszönetet mond azoknak, akik a Magyarországra "zúduló méltánytalan pergőtűz" közepette is kiálltak az ország mellett. Megjegyezte ugyanakkor, tudja, hogy a közérdek porondja nem a balett-táncosok világa.

A 2011-es év megrendítő volt Európa számára - értékelte a tavalyi évet Orbán Viktor. A kormányfő szerint egy évvel ezelőtt is tudták, a 2011-es év izgalmas lesz, de azt kevesen gondolták, mi minden vár ránk. Tisztán látszott, az uniós elnökség kezdete előtt is, hogy Európa a kommunizmus bukása utáni legnehezebb éve elé néz; az események minden előrejelzést felülmúltak - fogalmazott.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy az unióban 13 kormány bukott meg, és a szomszédjaink közül is négy országban kényszerült távozni a kormányzat, korábban stabilnak látszó országokban törtek ki zavargások.

Olyan veszélyek tűntek fel az európai horizonton, mint számos euróövezeti ország fizetésképtelensége, és már nem tartoznak a politikai sci-fi világába a közös valuta bedőléséről, az unió megroppanásáról, vagy széteséséről szóló találgatások - folytatta Orbán Viktor, hozzátéve: a mai napig reális veszély, hogy a gazdasági folyamatok Európában a visszaesés, zsugorodás, a recesszió irányába fordulnak.

Elhagyták a fedélzetet

Orbán Viktor szerint a zátonyra futott olasz tengerjáró hajó kapitányához hasonlóan viselkedtek azok, akik nyolc év alatt zátonyra futtatták Magyarországot: elsőként hagyták el a fedélzetet, és nem érdekelte őket, mi lesz az emberekkel.

A miniszterelnök elmondta: a kormányváltáskor tudták, hogy nyolc év hibáit és mulasztásait nem lehet majd néhány hónap alatt jóvátenni. A vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontár és Devecser újjáépítését, az ott élők eltökéltségét állította példaként mindenki elé. Mint mondta, ezek az emberek többet szenvedtek, mint az euróválság áldozatai, de képesek voltak újrakezdeni.

"Félni csak a félelemtől kell, ha legyőztük a félelmünket, szabad az ú" - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a szocialista kormányok "mindent eltüntettek, ami sűrűbb a levegőnél", és amikor jött a pénzügyi válság első hulláma, nem volt mihez nyúlni. Ha most akkora lenne Magyarország adósságállománya, mint 2002-ben, akkor "mi adnánk kölcsönt a Nemzetközi Valutaalapnak", és azon kellene vitatkozni, hány új kórház és gyár épüljön. A szocialisták azonban visszanyomták az országot egy "adósságketrecbe", ezt pedig nehéz lesz megbocsátani - tette hozzá.

A kormányfő szerint ilyen előzmények után az alapos elszámoltatás a legkevesebb, amit elvárhatnak az emberek a jelenlegi kabinettől.

Az eredmények

160 ezer család, vagyis félmillió ember kiszabadulhatott a nyomasztó adósságteher alól - utalt a miniszterelnök a végtörlesztés friss statisztikáira. 200 milliárd forintnyi árfolyam-ingadozástól szabadultak meg a devizaadósok - tette hozzá.

Az egykulcsos adórendszert védelmébe vette a miniszterelnök, elmondása szerint csak az arányos egykulcsos adóval valósítható meg a középosztály felemelése. Végső soron csak két adórendszer van, amelyik bünteti, vagy amelyik ösztönzi a munkát - jegyezte meg.

A Start munkaprogram keretében 206 ezer embert hív vissza a kormány a munka világába - emelte ki Orbán Viktor.

Sikerült jelentősen csökkentenünk az államadósságot is. Habár néha megzavarja a tisztánlátást az árfolyam ingadozása - magyarázta. A Széll Kálmán-terv kidolgozása, ami az államadósság csökkentését célozza, 83 százalékon áll - fűzte hozzá.

Vállalkozásunk első szakasza lezárult

Orbán Viktor szerint a 2010 májusában elkezdett munkában mérföldkőhöz érkeztek, vállalkozásuk első szakasza lezárult. Magyarország új alapokon áll, ez visszavonhatatlan tény - fogalmazott a miniszterelnök.

Kijelentette: jöjjön bárhonnan, mindenkivel együttműködik, aki segít vagy legalább nem gátolja, hogy elérjék a célt, az erős Magyarországot, de a legkeményebben harcolni fog minden olyan politikával és törekvéssel szemben, ami vissza akarja hozni azt a rendszert és azokat a módszereket, amelyek legyengítették és válságba sodorták az országot.

Nem volt élete legelegánsabb lépése - mondta -, ahogy ellentmondást nem tűrően kivetették a bankadót, a válságadót, majd a végtörlesztést. Ez aligha kerül be a politika szépészeti tankönyveibe. Nem volt azonban vesztegetni való időnk, az ország talpon maradása érdekében meg kellett tenni - jelentette ki Orbán Viktor.

Kiemelte: erős, független és szabad országot akarnak, amely biztonságos életet nyújt.

Felelősen kell gazdálkodni

Orbán Viktor kiállt amellett, hogy felelősen kell gazdálkodni az ország pénzével. A kormány három százalék alá csökkentette a költségvetés hiányát - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki egy költségvetési műhelytitkot is elárult: ha a költségvetés hiánya 2,8 százalék alatt van, akkor az automatikusan csökken az államadósság, ha felette, akkor automatikusan emelkedik.

Nagy eredménynek nevezte a miniszterelnök azt is, hogy az alaptörvényben szerepel az adósságra vonatkozó plafon. "Az adósság jó üzlet, ha az ember a bot megfelelő végén van" - jegyezte meg utalva arra, hogy óriási hiba volt az eladósítás politikája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×