eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Aktív agrárdiplomáciát sürgetett Fazekas Sándor - a nap hírei

Aktív agrárdiplomáciát sürgetett a vidékfejlesztési miniszter Berlinben. Bemutatták az Országos közművelődési koncepciót a magyar kultúra napján. 13-ra emelkedett az olasz luxushajó-baleset halálos áldozatainak száma.

Aktív agrárdiplomáciát sürgetett az elveszített piacok visszaszerzésére a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor Berlinben az agrárminiszterek világtalálkozóján hangsúlyozta: a kormány a következő hónapokban Kína, India, Oroszország és Brazília felé nyit, de számos lehetőséget lát más országokban is. Hozzátette: sok a tennivaló az élelmiszer felhasználása területén, hiszen becslések szerint a megtermelt élelmiszer negyede tönkremegy vagy a szemétbe kerül. A Grüne Woche elnevezésű nemzetközi agrártermék-bemutatóhoz és -vásárhoz kapcsolódó tanácskozáson csaknem 70 ország szakminisztere vett részt.

A Magyar Szociális Fórum szerint nem teljesülnek a kormány bankszövetséggel kötött decemberi megállapodásában foglaltak a devizahitel-károsultak terheinek enyhítésére. Közleményükben hangsúlyozták, hogy a megállapodás a január 15-ei határidőre sem emelkedett jogerőre. A szervezet továbbra is azt sürgeti, hogy az állam indítson közérdekű keresetet a megkárosított állampolgárok érdekében, és kényszerítse rá a hitelezőket az okozott kár megtérítésére. A Magyar Szociális Fórum emlékeztetett arra, hogy tömegesen szorulnak ki a végtörlesztés köréből azok, akik - állami biztatásra - abban a reménykedtek, hogy a régit kiváltó forinthitellel megszabadulhatnak devizahitel-adósságaiktól. A szervezet szerint az állam nem tud hitelt adni a közalkalmazottaknak sem, mert a bankokat nem tudja rákényszeríteni a hitel nyújtásra.

Bemutatta az Országos Közművelődési Koncepciót a kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar kultúra napján. Hammerstein Judit elmondta: a koncepcióval egy olyan szakpolitikai dokumentum létrehozása volt a cél, amely tisztázza a kormány és a kulturális államtitkárság viszonyát a magyar közművelődéshez, valamint megalapozza a 2020-ig tartó időszak fejlesztéseit. A Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartott rendezvényen Szőcs Géza kulturális államtitkár elindította a MaNDA TV első adását, amely rendhagyó, online, kétnaponta jelentkező kulturális híradó lesz a jövőben. Szőcs Géza beszédében emlékeztetett arra, hogy az ország 23 éve ünnepli meg a magyar kultúra napját a Himnusz születésének évfordulóján.

Új közművelődési koncepció helyett a működési feltételek biztosítását sürgette az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője. Hiller István a Kossuth téri József Attila-szobornál azt mondta: jelenleg a kultúra az egyik legkiszolgáltatottabb terület, mert az átlagosnál is súlyosabban érintették a kormány megszorító intézkedései. Úgy fogalmazott: a visszaesés leginkább a közművelődés, a könyvtárak, a művelődési házak és a levéltárak esetében figyelhető meg. Hiller István kitért arra is, hogy a kultúrára szánt európai uniós pénzeket, több mint 20 milliárd forintnyi eurót 2010-ben elvontak, később ugyan 6 milliárd forintot visszaadtak, de a többi még mindig hiányzik a területről.

Sebestyén Márta énekművész kapta idén a Kölcsey Ferenc-emlékplakettet. Az elismerést a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén adták át. Sebestyén Mártát, Kodály Zoltán egykori tanítványát egyebek mellett 1991-ben Liszt-, 1999-ben Kossuth-, 2003-ban pedig Prima Primissima-díjjal tüntették ki. A világhírű előadó énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is. Az 1995-ben alapított Kölcsey Ferenc emlékplakettet azon magyar művészek kaphatják meg, akik életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához. Az elmúlt években mások mellett Görömbei András irodalomtörténész, esszéíró, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész és Csoóri Sándor költő vehette át az elismerést.

Kézigránátos robbantás történt egy zuglói ház előtt délelőtt. A rendőrség ismeretlen tettes ellen robbanóanyaggal, illetve robbantószerrel visszaélés miatt indított eljárást - mondta el az InfoRádinak a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Sass Oszkár hozzátette: a XIV. kerület kertvárosi részén, a Bonyhádi utcában történt detonációban senki nem sérült meg, de 3 autó megrongálódott: az egyiknek a váza lyukadt ki, egy másiknak pedig az üvege tört be.

13-ra emelkedett az olasz luxushajó-baleset halálos áldozatainak száma, miután búvárok egy újabb női holttestet találtak a Costa Concordia roncsai között. A hatóságok eddig 8 halott személyazonosságát derítették ki. Közben az olasz polgári védelem az utaslistán nem szereplő potyautasok között említette az eltűntként nyilvántartott magyar nőt, aki a személyzet egyik tagjának vendégeként volt a hajón, valamint a túlélők közül azt a moldáviai nőt, aki a kapitány meghívására tartózkodott a fedélzeten, és orosz tolmácsként segédkezett. A Costa Concordia január 14-ére virradóra szenvedett balesetet az olaszországi Giglio sziget partjainál. A luxushajón összesen 4.429-en voltak a hajótöréskor, még 20 embert keresnek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×