eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az első negyedévben lezárulhatnak a tárgyalások az IMF-fel és az Unióval - a nap hírei

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint az első negyedévben lezárulhatnak a tárgyalások a Valutaalappal és az Unióval. Csökkentette idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Benyújtotta lemondását Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

A kormány reményei szerint az idei első negyedévben lezárulhatnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán egy német rádióinterjúban hangsúlyozta: Magyarország továbbra is képes finanszírozni az államadósságát a piacról, de ez a kamatok mértékétől is függ. Az államtitkár megerősítette: a kormány elkötelezett abban, hogy az idén is a hazai össztermék 3 százaléka alatt tartsa az államháztartás hiányát. Londonban csütörtökön idei mélypontjára süllyedt a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása. A folyamat tükrözi a piaci szereplők derűlátását a Valutaalappal és az unióval tervezett megállapodás esélyeit illetően.

Brüsszelben folytatja pénteken a hitelfelvételről szóló hivatalos tárgyalásokat előkészítő informális egyeztető körutat Fellegi Tamás, aki Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével találkozik. A hiteltárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter csütörtökön Bécsben tárgyalt, és megerősítette: a kormány határozott szándéka, hogy mielőbb megállapodjon az unióval és a valutaalappal.

Bod Péter Ákos közgazdász szerint a Valutaalappal kötendő megállapodás után sem lehet arra számítani, hogy a növekedés, mint fogalmazott, kiemeli az országot a mocsárból. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában elkerülhetetlennek nevezte az irányváltást, amelyre szerinte - esteleges személyi változásokkal együtt - az IMF- és az uniós tárgyalások nélkül is szükség volna. Bod Péter Ákos úgy fogalmazott, még nem tudni pontosan, mivel jár a megállapodás, de Magyarországra ráfér, hogy a sok improvizálás átadja helyét egy kiszámíthatóbb gazdaságpolitikának.

Csökkentette idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Az olasz ANSA hírügynökség által megszerzett IMF-dokumentum szerint a washingtoni székhelyű szervezet az idén 3,3 százalékos növekedést vár a tavaly szeptemberben jelzett, már akkor is csökkentett 4 százalék helyett. A Valutaalap szerint a 4 százalékos növekedést csak jövőre éri el a globális gazdaság. Korábban 4 és fél százalékot prognosztizált 2013-ra az IMF.

Nem az összeköttetések és az ügyeskedés, csak az igazi teljesítmény számít a megújuló Magyarországon - mondta a kormányfő a Parlamentben, ahol elismeréseket adott át nemzetközi tanulmányi versenyen eredményt elért diákolimpikonoknak. Orbán Viktor hangsúlyozta: az számít igazi teljesítménynek, ami mögött emberi munka, szorgalom és tudás van. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány célja az ország teljes megújítása, mert erre van szükség ahhoz, hogy a XXI. században erős és sikeres legyen.

Február végéig adhatják le tankönyvrendeléseiket az iskolák. A Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója azt mondta, hogy az önkormányzatok pénzügyi helyzete nem befolyásolhatja a diákok jogát a tankönyvhöz, ezért a kiadó az idén is az első tanítási napig leszállítja a megrendelt kiadványokat, függetlenül az esetleges tartozásoktól. Kiss János Tamás arról is beszélt, hogy a tankönyvválasztást is érintő változásokról a tavaly év végén elfogadott nemzeti köznevelési törvény nem rendelkezik, így annak részletei is csak később látnak napvilágot.

A Budapesti Corvinus Egyetem pozíciójának további erősítését tartja legfontosabb feladatának az intézmény új vezetője. Rostoványi Zsolt, aki 2016. június 30-ig tölti be a rektori posztot, csütörtökön vette át elődjétől, Mészáros Tamástól a rektori láncot. Mészáros Tamás, aki nyolc évig állt az intézmény élén az integrációt, a bolognai folyamat bevezetését és a kiváló egyetemi cím megszerzését emelte ki, kudarcnak nevezte ugyanakkor, hogy az intézmény nem lett kutatóegyetem.

Benyújtotta lemondását a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára; Ángyán József nem indokolta döntését - erősítette meg a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor hozzátette: az államtitkár lemondásáról hétfőn konzultál Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Népszabadság úgy értesült, hogy a közszolgálati leépítések részeként az államtitkár személyéhez köthető munkatársakat bocsátottak el a tárcánál, Ángyán József ezután helyezte kilátásba távozását.

Elindult az egységes területalapú támogatások végkifizetése. A támogatások második részleteként 142 milliárd forintot utalnak át a gazdáknak, illetve az egyéni és társas vállalkozásoknak. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a végkifizetésekkel együtt a múlt évi területalapú támogatás teljes összege eléri a 280 milliárd forintot, és ez az összeg megközelíti a GDP 1 százalékát.

Elsőfokon nem találta jogszabályellenesnek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap által 2011 nyarán végrehajtott csoportos létszámleépítést a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. A testület a nem jogerős ítéletben azt is megállapította, hogy a műsorszolgáltató nem sértette meg a szakszervezetek jogait. Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke azt mondta: a Fővárosi Munkaügyi Bíróság azt a döntést hozta, amelyet vártak, mivel megsemmisítette a műsorszolgáltató és az ideiglenes Üzemi Tanács által megkötött megállapodást.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×