eur:
389.66
usd:
361.98
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mi drágul 2012-ben?

Január elsejétől emelkednek a rezsiköltségek, többet kell fizetni a közlekedési és a postai szolgáltatásokért. 2012 drágább év lesz.

Az áfa emelése miatt és az inflációt is beleszámítva emelkedik több szolgáltatás ára 2012-től. Mintegy 6 százalékkal lesznek drágábbak a postai és a közlekedési szolgáltatások, valamint ennél kisebb mértékben növekszik a villamos energia és a földgáz ára.

A legjelentősebb változás az autópálya matrica árában lesz, itt amellett, hogy mintegy 7 és fél százalékkal nőnek az árak, megszűnik a négy napos matrica a D1, vagyis a személyautókra vonatkozó kategóriában, azaz a mostani 1650 forint helyett jövőre már minimum majdnem 3 ezer forintot kell fizetni csupán azért, mert használjuk egyszer az autópályát.

A vasúti és a közúti személyszállítások díja mindössze az áfa-emelés mértékével emelkedik, emellett megszűnik a nemrég bevezetett regisztrációs jegy. A helyi közlekedés ára Budapesten egyelőre nem változik, de vannak olyan vidéki városok, mint például Debrecen, ahol lehet számítani a vonaljegyek drágulására.

Drágábbak lesznek egyes postai küldemények, így a normál belföldi levelet jövőre a mostani 90 forint helyett 105 forintért adhatjuk fel, az elsőbbségi küldemények ára pedig 130 forintra nő. A képes- és levelezőlapokat viszont ugyanannyiért adhatjuk fel, mint idén.

Véget ért a rezsiköltségek befagyasztása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a villamosenergia-árak az egyetemes, azaz a lakossági szolgáltatásban 1,2 százalékkal növekednek, az áfa-emelést hozzászámítva az emelkedés mértéke ennél nagyobb, összességében 2,7 százalékos drágulásra számíthatunk. A földgáz ennél nagyobb mértékben emelkedik, 2,6 százalékkal, ami az áfával megfejelve 4,2 százalékos növekedést jelent. A távhőszolgáltatás árai szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?

Finis - Sok politikus lesz ma az utcán

Délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni jelölteknél a június 9-ei önkormányzati választásra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×