eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hatályba lépett az új alaptörvény - a nap hírei

Hatályba lépett Magyarország új alkotmánya. Minden nemzetnek jogában áll a saját útját járni - mondta az államfő újévi köszöntőjében. Több szolgáltatás és az üzemanyagok ára is emelkedett január elsejétől az áfa-emelés és az infláció miatt. A nap legfontosabb hírei január elsején.

Hatályba lépett Magyarország új alkotmánya. Az új alaptörvény egyebek mellett kimondja, hogy a magzat életét a fogantatástól kezdve védeni kell, és hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Míg az eddig hatályos alkotmány Magyar Köztársaságnak, addig az új alaptörvény Magyarországnak nevezi az országot. Alaptörvényi rangra emelkedett a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés. Újdonság, hogy az alkotmány szerint a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről.

Az államfő szerint minden embernek és nemzetnek nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy saját útján járjon, amennyiben az a közösség javát szolgálja. Schmitt Pál újévi köszöntőjében az elmúlt év sikerei között említette, hogy Magyarország fél éven át felelős és eredményes soros elnöke volt az Európai Uniónak, illetve azt, hogy megszületett Magyarország új alkotmánya. Az államfő szerint még nem tudni, hogy az idén hány tárgyaláson és vitán kell megvédeni a magyar érdekeket, de sikerre csak akkor számíthat az ország, ha folytatódik a tavalyi felelős érdekegyeztetés az életet meghatározó témákban.

A miniszterelnök újévi köszöntőjében azt kívánta, hogy a 2012-es év a remény éve legyen. Orbán Viktor a facebook közösségi oldalon közzétett üzenetében azt írta, hogy másfél évvel ezelőtt példátlan összefogás jött létre Magyarországon, és a 2011-es év az ország megújulásának éve lett. Orbán Viktor szólt arról is, hogy sok nehézséget kell elszenvedniük a családoknak, sok a bizonytalanság, és ilyen időkben különösen felértékelődik az, ami mindenki biztonságához hozzájárulhat, a haza, az otthon és a család.

Az MSZP szerint 2012 minden eddiginél rosszabb éve lesz a magyaroknak. Molnár Zsolt, a párt országgyűlési képviselője az elszalasztott lehetőségek évének tartotta 2011-et az uniós elnökség, a gazdasági stabilitás megteremtése és a nemzeti konszenzus létrejötte kapcsán. Úgy fogalmazott: a kormány olyan alaptörvényt hozott létre, amely egy egypárti diktátum. A szocialista politikus azt mondta: reméli, hogy a civilek és a demokratikus pártok összefogásából létrejön egy olyan Magyarország, amelyet a következő választások után újra Magyar Köztársaságnak fognak hívni és újra lesz egy szabad alkotmánya.

Szabálysértési eljárás indult három LMP-s aktivista ellen, akik transzparenseket és az úgynevezett "Új Ellenállás" logóját helyezték el budapesti köztéri szobrokon - közölte a párt választmányi szóvivője. Szél Bernadett elmondta: miután a rendőrök felvették az adataikat, mindhárom aktivista szabadon távozhatott. Szél Bernadett hozzátette: ha eljárás indul velük szemben, az LMP továbbra is kiáll a három aktivista mellett.

Az áfa 25-ról 27 százalékra való emelése miatt és az inflációt is beleszámítva drágult több szolgáltatás január elsejével. Az autópálya-matricák mintegy 7,5 százalékkal drágultak, és megszűnt az eddigi négynapos jegy, így mostantól a tíznapos tikett a legolcsóbb, ez 2.975 forintba kerül. A vasúti és a közúti személyszállítások díja mindössze az áfaemelés mértékével emelkedett. A helyi közlekedés ára Budapesten egyelőre nem változott, de egyes vidéki városokban lehet számítani a vonaljegyek drágulására. Többet kell fizetni az egyes postai küldemények feladásáért. A villamos energia árak átlagosan 2,7 százalékkal növekedtek. A földgáz és a távhő az áfa növekedését is számítva 4,2 százalékkal emelkedett. Drágultak az üzemanyagok is: az áfaemelés miatt a 95-ös benzinért literenként 6, a gázolajért 7 forinttal kell többet fizetni, így a benzin átlagára 406-408, a gázolajé mintegy 427 forint lett. Szerdán további áremelés várható, mivel a forint gyengült a dollárhoz képest.

Hatályba léptek a katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló új szabályok. A jogszabály szerint egyebek mellett egészségügyi válsághelyzetnek minősül minden olyan esemény, amely az egészségügyi szolgáltatók működését olyan mértékben veszélyezteti, hogy AZ az egészségügyi ellátási szükségletek és a rendelkezésre álló kapacitás közötti aránytalanság kialakulásához vezet. Ilyen esetben megyei szinten az országos védelmi szakbizottság, országos szinten a szakminiszter az ország bármely pontjára rendelheti az egészségügyi dolgozókat munkavégzésre.

A szokásosnál kétszer több riasztást kaptak a mentők szilveszter éjszaka a fővárosban és a nagyvárosokban is. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy többnyire ittas fiatalokhoz, valamint rosszullétek, verekedések és balesetek miatt riasztották őket országosan csaknem 2800 emberhez. A tűzoltók országszerte összesen nyolc tűzesethez vonultak ki szilveszter éjszaka. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy többnyire valamilyen tűzijáték okozhatta a tüzet, de komolyabb beavatkozásra nem volt szükség, és senki sem sérült meg.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×