eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Barroso válaszolt Orbán levelére - a nap hírei

Építő szellemű hozzáállást kért az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt újabb levelében az Európai Bizottság elnöke. Megszavazta az Országgyűlés az új jegybanktörvényt, és elfogadta a parlament az egyházügyi törvényt is. Elhalasztotta a letétbe helyezett felmondólevelek aktiválását a rezidensszövetség.

Válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök levelére az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso újabb levelének tartalmáról az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ügyeletes szóvivője annyit közölt, hogy az Európai Bizottság el kívánja kerülni a helyzet eszkalálódását, ugyanakkor az elnök szerint itt az ideje az építő szellemű hozzáállásnak. Közben a kormányfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy a tervek szerint január elején megkezdődnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal. Orbán Viktor a külföldi kritikákra válaszolva úgy fogalmazott, hogy a magyar jogalkotásba senki sem szólhat bele.

Megszavazta az Országgyűlés az új jegybanktörvényt valamint a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására lehetőséget teremtő javaslatot is. A jegybanktörvény szerint új, a kormányfő által jelölt alelnöke lehet a Magyar Nemzeti Banknak és hétről kilencre nőhet a monetáristanács-tagok száma. Korábban az Országgyűlés az Európai Központi Bank véleményére hivatkozva több ponton módosította a kormány által benyújtott, január 1-jétől hatályos jogszabályt, amelynek visszavonását levélben kérte Orbán Viktortól az Európai Bizottság elnöke.

A Magyar Nemzeti Bank szerint veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti Magyarország érdekeit az új jegybanktörvény. A közlemény kifogásolja a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonását lehetővé tévő módosítást is. A jegybank szerint ezek a törvények együttesen összeegyeztethetetlenek a jogbiztonság elvével és lehetőséget teremtenek arra, hogy a kormányzat saját rövid távú politikai céljainak érdekében befolyásolja a jegybanki döntéshozatal folyamatát.

Három hónappal elhalasztotta a letétbe helyezett felmondólevelek aktiválását a Magyar Rezidensszövetség, miután csütörtökön érdemi ajánlatot kaptak az egészségügyi államtitkártól. Papp Magor, a szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a felmondólevelek későbbi aktiválását a tárgyalások eredményességétől teszik függővé.

Megjelentek a Magyar Közlönyben az otthonteremtési kamattámogatás feltételei, a kormányrendelet azonban csak az Európai Bizottság jóváhagyása után lép hatályba. A támogatás új és használt lakás vásárlására, korszerűsítésre, késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt lakás vásárlására, a hátralékos adós általi kisebb lakás vásárlására, illetve a deviza jelzáloghitel kiváltására felvett kölcsönök után vehető igénybe.

Az Országgyűlés döntése értelmében a társadalomnak kell viselnie azokat a többletköltségeket, amelyek az Alkotmánybíróság, az uniós, illetve más bíróság vagy jogalkalmazó szerv döntése miatt állami fizetési kötelezettségként merülnek fel. A rendelkezést akkor kell alkalmazni, ha a kötelezettség a költségvetésből nem teljesíthető, és addig marad érvényben, amíg az államadósság meghaladja a GDP felét. A parlament döntött arról is, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke bármely ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot, és a legfőbb ügyész is meghatározhatja, mely bíróság előtt emel vádat az ügyészség.

Ismét tizennégy egyházat ismert el az Országgyűlés a most elfogadott egyházügyi törvényben. Az új jogszabályban ugyanazokat a vallási közösségeket ismerték el, mint a nyáron elfogadott törvényben, amelyet az Alkotmánybíróság közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített. Azok a vallási közösségek, amelyek az elmúlt hónapokban kezdeményezték jogállásuk fenntartását, január 1-jével nem veszítik el egyházi státuszukat, arról február végéig dönt a parlament.

Az Országgyűlés kimondta, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály lehetőséget ad az előző rendszer vezetőinek biztosított állami nyugdíj és más juttatások csökkentésére.

Újabb, ezúttal ötmilliárd forint tulajdonosi kölcsönt kap a Malév. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a végrehajtást azonnali határidővel szabja meg. A kölcsön forrása a költségvetés miniszterelnöki fejezetének rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzata. Legutóbb novemberben kapott 4,2 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt a nemzeti légitársaság.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×