INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Barroso két törvény visszavonására szólította fel Orbán Viktort

Infostart / InfoRádió
Az Origo értesülései szerint személyes hangvételű levélben szólította fel José Manuel Barroso a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy Orbán Viktor valóban kapott levelet az Európai Bizottság elnökétől, de "nincs felhatalmazásunk tőle arra, hogy ezt ismertessük a nyilvánossággal".

A hírportál szerint Barroso levele azt érzékelteti, hogy a két törvény visszavonása lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsön-megállapodásnak.

"Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írja a cikk szerint az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak a hét végén elküldött levelében. A kétoldalas levélben az Origo beszámolója szerint José Manuel Barroso arról írt, hogy megítélése szerint sem a jegybankról, sem a pénzügyi stabilitásról szóló törvény nem felel meg a közösségi jognak, ellentmondásba kerülhet az uniós alapszerződéssel és EU ajánlásokkal is. Tehát ha el is fogadja ezeket a magyar parlament, mindenképpen módosítani kell majd őket.

A levél ismertetése szerint Barroso arra kéri a miniszterelnököt, ahelyett, hogy "ilyen bizonytalan légkört" idézne elő a magyar kormány, "dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal".

Barroso részletesen kifejti kifogásait a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényről. "Az Európai Bizottságnak komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a (...) törvény összhangban van-e az Alapszerződés 130-as cikkelyével. Sajnálom azt is, hogy a jogszabály legutóbbi tervezeteivel kapcsolatban nem folytak konzultációk az Európai Központi Bankkal, amely pedig több alkalommal is kifejezte aggodalmait" - írja az elnök. A levélben megnevezett cikkely az uniós alapszerződésben a tagállami jegybankok teljes függetlenségét írja elő a tagállamokban.

Az Európai Bizottság elnöke a levélben hangsúlyozza: a két említett jogszabály visszavonását azért is fontosnak tartja, mert az ezekkel kapcsolatos problémák vezettek az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott, egy esetleges kölcsön-megállapodásról szóló tárgyalások megszakadásához múlt pénteken.

Barroso kiemeli, hogy a formális tárgyalások ugyan csak 2012 januárjában kezdődnek, az előkészítő megbeszélések hirtelen leállása azonban azért következett be, mert nem kaptak "biztosítékokat Fellegi minisztertől arra, hogy a két sarkalatos törvény (...) elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy azok kompatibilisek az európai joggal" - olvasható a portálon. Barroso azt is fájlalja, hogy az IMF-től úgy kért pénzügyi segítséget Magyarország, hogy előzetesen nem konzultált az Európai Bizottsággal.

Szijjártó: valóban kapott levelet Orbán Viktor

Valóban kapott levelet Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosótól - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI érdeklődésére. "A levél tartalmáról Barroso elnök úr adhat felvilágosítást" - közölte, hozzátéve, hogy természetesen Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni az Európai Bizottság elnökének.

A címlapról ajánljuk