INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Megsemmisítette az egyházügyi törvényt az Alkotmánybíróság - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Megsemmisítette a júliusban elfogadott egyházügyi törvényt az Alkotmánybíróság. Szerdától olcsóbb lesz a gázolaj, a benzin ára nem változik. Továbbra is 8 százalék marad a diákhitel kamata.

Okafogyottnak tartja az egyházügyi törvény alkotmánybírósági megsemmisítését a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János emlékeztetett arra: már pénteken bejelentették, hogy a jogszabályt hatályon kívül helyezik, mert a párt szakértői - miként az Alkotmánybíróság - eljárási hibákat állapítottak meg. Hozzátette: az új javaslatot - érdemben változatlan tartalommal - várhatóan szerdán nyújtják be, és december 30-án már szavazhat is arról az Országgyűlés. A politikus a részben megsemmisített média-, illetve büntetőjogi törvénnyel összefüggésben azt mondta: a Fidesz alkotmányos megoldásokra törekszik. Hangsúlyozta: a médiatörvénnyel összefüggő utóbbi döntést a Fidesz tudomásul veszi, és támogatja, hogy a kifogásolt passzusokat mihamarabb korrigálják. Lázár János a büntetőeljárási törvényről azt mondta: sajnálja az Alkotmánybíróság álláspontját, ahhoz ugyanakkor továbbra is ragaszkodik a kormányoldal, hogy a legfőbb ügyésznek legyen mérlegelési jogköre azzal kapcsolatban, hol emel vádat.

Egyetért az alkotmánybírósági döntésekkel a parlamenti ellenzék. A három párt szerint további hasonló határozatok várhatók. Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő az MSZP parlamenti frakciójának ülése után szimbolikusnak nevezte az Alkotmánybíróságnak az egyházügyi törvényt megsemmisítő határozatát. Emlékeztetett arra: ez volt az első sarkalatos törvény, amelyet elfogadott a kétharmados parlamenti többség, és úgy vélte: a többi hasonló jogszabályra is ilyen sors vár. -Az LMP szerint az elmúlt másfél év jelentős jogalkotási elemeit semmisítette meg az Alkotmánybíróság, a Jobbik pedig attól tart, hogy ezután is a jelenlegiekhez hasonló, alkotmányellenes jogszabályokat fogadnak el a parlamentben, de azokat már nem lehet majd megtámadni.

Olcsóbb lesz a gázolaj, a benzin ára nem változik. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: szerdán literenként bruttó 4 forinttal csökkenti a gázolaj nagykereskedelmi árát a Mol. A változtatás után a gázolaj átlagára 421 forintra mérséklődik, a 95-ös benziné pedig 395 forint marad. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Kinevezte az új kutatóközpontok főigazgatóit a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József az ünnepségen arról beszélt, hogy az átalakulás óriási lehetőséget jelent a szakmai megújításra. A korábbiakhoz képest viszonylag nagy intézmények jönnek létre, amelyek átlagosan 150-200 fős létszámmal működnek.

A buszközlekedés részleges kiszervezését tervezi a BKV-járműállomány cseréje miatt a Főpolgármesteri Hivatal. A főpolgármester szerint ez nem privatizáció, de e nélkül nem tudják megújítani a járműparkot. Tarlós István azt mondta: a nemzeti fejlesztési miniszterrel korábban már megállapodtak a trolibusz- és villamostender egy részében, így lesz lehetőség cserére.

Továbbra is 8 százalék marad a diákhitel kamata, és a hitelkonstrukcióban felvehető összegek sem változnak jövőre - közölte a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója. Imre Zita az InfoRádióban elmondta: a társaság működése óta ez a legalacsonyabb kamatszint. Hozzátette: a szinten tartást az tette lehetővé, hogy a felmondott hitelszerződések aránya 2011-ben mindössze 3 százalékot tett ki, ami alapján jónak mondható a fiatalok fizetési fegyelme.

Nem kapcsolja ki a gázt a Fővárosi Gázművek az ünnepek alatt azoknál a lakossági ügyfeleknél, akiknél ez a hátralék miatt esedékes lenne. A Főgáz közleménye szerint a cég önként vállalta az átmeneti, január 3-áig tartó türelmi időszakot Budapesten és 10 megyében. A moratórium nemcsak a védett fogyasztókat érinti, hanem azokat a lakossági ügyfeleket is, akik 60 napon túl elmaradtak a számlájuk rendezésével.

Visszavonhatatlannak tartja az eurót és továbbra is bízik a monetáris unió egységében az Európai Központi Bank elnöke. Mario Draghi az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságának ülésén a Financial Times-nak adott interjújára utalva azt mondta: jogos és időszerű lépés volt felvetni az eurózóna felbomlásának óriási költségeit. Az EKB elnöke a meghallgatáson úgy vélte: a költségvetési megszorítás és a növekedés nem feltétlenül zárja ki egymást.

Meghalt Kim Dzsong Il, Észak-Korea államfője. A phenjani állami televízió szerint a 69 éves politikus péntek éjjel hunyt el szívelégtelenségben. Szakértők szerint Kim Dzsong Il 2008-ban agyvérzést kapott, és feltehetően cukor-, és szívbeteg volt.

A címlapról ajánljuk