eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Karácsony előtt dönt az amerikai kongresszus a honvédségnek szánt helikopterekről

Várhatóan még karácsony előtt dönt az Egyesült Államok kongresszusa az UH-1N típusú helikopterek átadására vonatkozó engedélyről és a pontos "ajánlati csomagról" - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az amerikai kormány haditechnikai kereskedelemért felelős kormányügynöksége, az US Defence Security Cooperation Agency (DSCA) december 6-án beterjesztette a kongresszusnak az UH-1N típusú helikopterek átadására vonatkozó kérést.

A kedvező döntés után kaphatja kézhez a HM az amerikai kormányzat részletesen kidolgozott javaslatát arról, hogy milyen konkrét feltételek mellett juthatnak a helikopterekhez, az alkatrészekhez és az azokhoz tartozó kiképzési és üzemeltetési csomaghoz.

Az illetékes amerikai ügynökség (DSCA) 426 millió dollárban állapította meg a "csomag" értékét, ez a felső határt jelöli, a teljes és végleges árat 7-10 év alatt kell kifizetnie a honvédelmi tárcának; a kongresszusi jóváhagyás esetén 2012 januárjában magyar szakemberek utaznak az amerikai partnerhez, hogy a részletes ajánlatról és a tényleges árról tárgyaljanak.

A HM a januári tárgyalásokat követően kaphatja meg az amerikai kormány módosított javaslatát, amelynek elfogadására a magyar kormánynak 60 nap áll majd rendelkezésére - áll a közleményben.

A tárca szeptember 19-én közölte az MTI-vel, hogy 30 UH-1N-es helikoptert kap hamarosan a magyar honvédség az Egyesült Államok hadseregétől. Tájékoztatásuk szerint az amerikai haderő összesen 89 helikoptert von ki a hadrendjéből, ezeket ingyen vagy kedvezményes áron ajánlotta fel a partnerországoknak. Magyarország a legmegbízhatóbb partnerek közé számít, ezért ingyen - csak a helikopterek átadása térítésmentes, a kiképzési, szállítási, rendszerbe állítási költségeket az átvevő félnek kell megfizetnie - juthat a darabonként 5 millió dollárt érő gépekhez - ismertették.

A Bell UH-1 Iroquois amerikai fejlesztésű és gyártású katonai szállító helikopter. Beceneve: Huey (a hivatalos Iroquois megnevezést a gyakorlatban nem használták). A UH-1-et az UH-60 Black Hawk váltotta az 1980-as évek elejétől kezdve, így napjainkra már csak néhány Huey teljesít szolgálatot. A tengerészgyalogság viszont ma is nagy számban alkalmazza a korszerűsített (ikerturbinás) N és Y típusú változatokat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×