eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elfogadta az új munka törvénykönyvét a parlament - hírösszefoglaló

Elfogadta az új munka törvénykönyvét a parlament. Megválasztotta az Országgyűlés az új bírósági vezetőket. Még az idén egyszeri bérkiegészítést kap 42 ezer egészségügyi alkalmazott. A nap legfontosabb hírei december 13-án.

Elfogadta az új munka törvénykönyvét az Országgyűlés; a rendelkezések 2012. július 1-jén lépnek hatályba. A javaslatot az ellenzéki frakciók nem támogatták. A kormányfő az előterjesztés záróvitájában azt mondta: az érdekképviseletekkel létrejött megállapodásban olyan pontok is vannak, amelyekkel a kabinet nem ért egyet. Orbán Viktor hozzátette: ezzel együtt az új munka törvénykönyve összességében nagyobb biztonságot és gazdasági teljesítményt hoz majd az országnak.

Megválasztotta az új bírósági vezetőket az Országgyűlés. Az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria elnökének megbízatása egyaránt 9 évre szól. Handó Tünde, a januártól az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírósági Hivatal vezetője azt mondta: a bírói kar és az ügyfelek lehető legteljesebb kiszolgálásának biztosítását tartja fő feladatának. Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróságot felváltó Kúria elnöke az ítélkezés egységessé és gyorsabbá válását reméli a bíróság igazgatási szervezetének átalakításától. --Az MSZP és az LMP is úgy véli: az új bírósági vezetők megválasztásával nem maradt olyan hatalmi ág vagy független szervezet, amelynek élén nem a Fideszhez lojális vezető áll.

Mintegy 42 ezer egészségügyi alkalmazott kap összesen 3,4 milliárd forint egyszeri bérkiegészítést még decemberben a chipsadóból befolyó pénzből. A pótlékalap csaknem háromhavi összegének megfelelő egyszeri juttatást - bruttó 21.600, 72.000, illetve 90.000 forintot - kapnak a pótlékra jogosult egészségügyi alkalmazottak. Õk azok, akik a közvetlen betegágy mellett végzett munkájuk miatt fokozott fizikai és pszichés terhelésnek, illetve egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve. A részmunkaidőben foglalkoztatottak arányos kifizetésben részesülnek.

Legnagyobb népegészségügyi kampányát indította el a nemdohányzók védelmében az egészségügyi államtitkárság. A szervezet vezetője elmondta: a civil, az ipari és az államigazgatási szféra együttműködésével szervezett akció célja, hogy felhívják a figyelmet a nemdohányzók védelméről szóló törvény január elsejétől életbe lépő szigorítására, január elsejétől ugyanis a legtöbb zárt légterű helyiségben tilos lesz a dohányzás. Szócska Miklós hozzátette: nem egyszerűen tiltani akarnak, hanem azt próbálják elérni, hogy minél többen hagyják abba, illetve el se kezdjék a dohányzást.

Benyújtotta az 1. blokk továbbüzemeltetésére vonatkozó engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához a Paksi Atomerőmű Zrt. A társaság vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: az elmúlt egy évtizedben kiderült, hogy biztonsági és műszaki szempontból megvalósítható, gazdaságilag pedig kifizetődő, ha a tervezett 30 év után további 20 éven át üzemelnek a létesítmény blokkjai. Hamvas István hangsúlyozta: az erőműben az üzembe helyezés óta eltelt 29 évben fejlesztések, biztonságnövelő intézkedések sorát hajtották végre.

Novemberben 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,3 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet. A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint az inflációs adatot meghatározza, hogy jelentős mértékben drágultak az üzemanyagok, míg a tartós fogyasztási cikkekért továbbra is kevesebbet kellett fizetni, és az átlagosnál kevésbé drágultak a szolgáltatások is.

A magyarországi munkáltatók 22 százaléka elbocsátást jelez 2012 első negyedévére - közölte a Manpower ügyvezetője. Kiss Judit az InfoRádióban elmondta: legfrissebb munkaerő-piaci felmérésük szerint a vizsgált időszakban a munkaadók mindössze 8 százaléka tervez munkaerő felvételt. Hozzátette: a legoptimistább szektor a pénzügyi-biztosítási, ugyanakkor biztosan elbocsátások lesznek az építőiparban és a vendéglátásban.

Belgiumban négyre emelkedett a Liege-ben elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma, miután két ember a kórházban belehalt sérüléseibe. A 33 éves merénylő mellett - aki végül feltehetően öngyilkos lett - egy 75 éves asszony és két tizenéves fiú vesztette életét a kézigránátos robbantások és a lövöldözés miatt. A sebesültek száma a legfrissebb beszámolók szerint eléri a 75-öt, többen továbbra is súlyos állapotban vannak. A belga belügyminisztérium egy illetékese úgy nyilatkozott, hogy nem terrorcselekményként kezelik az ügyet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×