INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Répássy: Legyen a közösségi munkavégzés is büntetési tétel

InfoRádió / MTI
Jöhet a közösségi munkavégzés Magyarországon is büntetési tételként. A közigazgatási minisztérium államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről.

A btk általános részében, ahol a büntetések szerepelnek, ki szeretnénk szélesíteni a büntetési palettát, vagyis szeretnénk, ha több büntetési nem közül választhatna a bíróság - mondta Répássy Róbert, a közigazgatási minisztérium államtitkára, aki hozzátette: bevezetnék a közösségi munka büntetést, ami már több országban létezik.

Nem a sértett kártalanításáról van szó, hanem az állami és önkormányzati szervek javára végzett közösségi munkáról. Ez egy helyreállító igazságszolgáltatás: a közösség sérelmét közösségi munkával orvosolja az elkövető - emelte ki, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki elmondta azt is, hogy ez csak kisebb súlyú bűncselekmények esetében lehetséges.

Répássy Róbert beszélt arról is, a btk-ban szeretnének általánosabb törvényi tényállásokat megfogalmazni. Az 1978-as törvényt legtöbbször akkor módosították, ha egy új bűncselekményt akart a jogalkotó pontosan meghatározni. Az államtitkár a garázdaság tényállását hozta példaként - az elmúlt 10 évben a garázdasághoz hasonló magatartások külön bűncselekményként szerepeltek a btk-ban, miközben mindet vissza lehet vezetni a garázdaságra.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk