eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György

NMHH: tovább nőtt a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma

Októberben tovább nőtt a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma, elérte a 2,040 milliót - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán az MTI-vel.

Az NMHH korábbi közlése szerint szeptemberben is több mint 2 millió vezetékes szélessávú internet-előfizetés volt Magyarországon.

A gyorsjelentés a három meghatározó szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók, jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül.

A közlemény szerint a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 798 ezer volt.

A gyorsjelentésben szereplő - legnagyobb - kábelszolgáltatók előfizetései októberben 809 ezerre nőttek.

Az FTTx, vagyis az épületig, lakásig, irodáig optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 252 ezer előfizetés volt a hónap végén.

Szintén a teljes piacra vonatkozóan - valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve - a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,7 százalék, a második a UPC, piaci részesedése 21 százalék, a harmadik a sorban a Digi 12,4 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,1 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,8 százalékkal.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,099 millió volt, míg az előző hónapban 2,113 millió. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma októberben 677 ezer volt, az előző hónapban pedig 669 ezer. Az IP-alapú hangcsatornák száma 124 ezerre nőtt az előző havi 118 ezerről. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke a szeptemberi 2,959 millióról 2,960 millióra emelkedett október végére.

A tájékoztatás szerint a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes piacot alapul véve - a legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ami 62,7 százalék volt október végén. Második helyen az Invitel állt 12,8 százalékkal, ezután a UPC 10,5 százalékkal, majd a Digi 7,7 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kisebb szolgáltató osztozik.

Októberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,11 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,85 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 304 millió, IP-alapon pedig 99 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 138,9 perc volt.

Az októberi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta összesen közel 634 ezer számot hordoztak - közölte az NMHH.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×