eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Matolcsy: Egy modern képlet segít nekünk

Magyarország gyorsabb, fegyelmezettebb államadósság-csökkentést követ, mint az eurózóna - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. Matolcsy György nem zárta ki, hogy korrekciót hajt végre a kormány a jövő évi költségvetésen.

Matolcsy György a stabilitási törvényjavaslat legfontosabb elemének nevezte az államadósság csökkentésére vonatkozó szabályt. Mint mondta, mindaddig csökkenti kell annak mértékét, amíg a bruttó hazai termék nő. A miniszter 2012-re 0,5 és 1 százalék közötti növekedést prognosztizált.

Hozzátette: az államadósság 2015-re GDP-arányosan 65 és 70 százalék közötti érték lehet, míg 2020 körül közelíthet az 50 százalékos szinthez.

A stabilitási törvény lényege az államadósság-szabály. A stabilitási törvény legfontosabb üzenete, hogy Magyarország államadóssága mindaddig folyamatosan csökken, amíg a bruttó hazai termék bővülése pozitív - magyarázta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető a törvényjavaslatban szereplő adósságszabályt "egy modern képlet"-nek nevezte. Ez a képlet segít nekünk - tette hozzá.

Az EU legmodernebb szabálya ez az adósságszabály. Gazdaságtörténetileg is egy komoly fejlemény, hiszen Keynes is ezt kérte annak idején a nyugati világtól - emelte ki a tárcavezető.

Bejelentette azt is, Simor András jegybankelnököt arra kéri: gondolja át, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen monetáris eszközökkel tudja segíteni Magyarországon a GDP-növekedést.

Kis korrekció


Matolcsy György nem zárja ki, hogy a kormány a jövő héten kis korrekciót hajt végre a 2012-es költségvetés bevételi és kiadási oldalán, de a cél továbbra is a GDP arányos 2,5 százalékos hiánycél tartása.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a módosításra azért lehet szükség, mert a kormány a korábban várt 1,5 százalék helyett 0,5-1 százalék közötti gazdasági növekedéssel számol jövőre.

Hangsúlyozta: az IMF-fel tervezett szerződés nem a növekedést fogja segíteni, hanem védernyőt ad ahhoz, hogy Magyarország a pénzpiacokról finanszírozza magát.

Két cél


Magyarország pénzügyi stabilitásáról és növekedési tervéről is döntött a kormány. Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón azt mondta: a két célkitűzés az adósságcsökkentés és a munkahelyteremtés.

Hozzátette: az elmúlt évek gazdaságpolitikája fenntarthatatlan, ezért hozzá kell nyúlni az alrendszerekhez. A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a következő pár évnek a növekedésről kell szólnia, mert csak az tudja stabilizálni a kormány eddigi eredményeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×