eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hőség, aszály, árszerű esőzés - ez várható Magyarországon

Forróbb nyarakra, ritkább, de nagyobb mennyiségű csapadékra kell számítani a következő évtizedekben Magyarország területén is - hangzott el az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület új jelentésének bemutatóján.

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár meteorológiai szakértőkkel közösen mutatta be az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület új jelentését. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország túlteljesítette a kiotói egyezményben vállaltakat, európai és globális összehasonlításban is élen jár. Ehhez nagyban hozzájárult a 90-es évek elején a szocialista ipar összeomlása.

Bencsik János elmondta: a kvótarendszer jövője fontos kérdés Magyarország számára, a cél, hogy továbbvihető legyen. Az ebből származó bevételt egy magyar javaslat szerint csak zöldberuházásokra lehetne fordítani. Az államtitkár hozzátette: az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja ezt a kérdést.

Mint mondta, két fokosnál nagyobb felmelegedés kiszámíthatatlan folyamatokhoz vezet. Ha mostantól mindenki csak a kiotói egyezményben vállalt kötelezettségeit teljesítené, az 3,5 fokos emelkedést jelentene. Ha azonban a vonatkozó egyezményeket sem tartják be, akkor öt fok feletti hőmérséklet-emelkedés várható.

Bencsik János bejelentette: elkezdődött egy Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia kidolgozása.

Barthely Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője ismertette a nemzetközi előrejelzést, amely szerint egyre gyakrabban lesz szélsőséges az időjárás, ezért különösen fontos lenne az előrejelzések pontosítása, a korai figyelmeztető rendszerek fejlesztése.

Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a magyarországi mérési eredményekre alapozva elmondta: Magyarországon is egyre több lesz a hőségnapok száma, egyre hosszabbak lesznek a csapadékmentes időszakok, azonban a lehulló csapadék intenzitása mégis egyre nagyobb lesz.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva a december 31-én leköszönő Bencsik János államtitkár azt mondta: a következő egy évben képviselői munkája mellett szeretne részt venni a Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia kidolgozásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×