INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Reálgazdasági növekedési terveket szorgalmazott a kormányfő - a nap hírei

InfoRádió / MTI
Reálgazdasági növekedési terveket szorgalmazott Magyarországon a miniszterelnök. Szerdán találkozik a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetőjével a nemzeti fejlesztési miniszter. Csökkennek a héten az üzemanyagárak.

A kormányfő szerint Magyarországnak konkrét reálgazdasági növekedési tervekre, így iparfejlesztési, mezőgazdasági, és szolgáltatásfejlesztési programokra van szüksége ahhoz, hogy a kedvezőtlen európai gazdasági folyamatok miatt ne essen recesszióba. Orbán Viktor az ágazati különadókra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: a költségvetés három év alatt több mint 1.000 milliárd forinthoz jut. Hangsúlyozta: a terheket három évre vezették be, azután megszűnnek. A miniszterelnök a parlamentben, a német pénzügyminiszterrel tartott közös tájékoztatón arról is beszélt, hogy Magyarország egyetért azzal a német állásponttal, amely szerint az államadósságot annak kell visszafizetnie, aki felhalmozta. Úgy fogalmazott: ez erkölcsileg helyes és gazdaságilag kivitelezhető álláspont. Wolfgang Schäuble azt mondta: Magyarország figyelemreméltó reformokat indított útjára. Hozzátette: Németország támogatni fogja ezek végrehajtását.

Szerdán találkozik Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Irina Ivascsenkóval, a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetőjével. A miniszter tájékoztatása szerint az informális tárgyalások addig tartanak, ameddig a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság, valamint a magyar kormány mandátumot ad a tárgyalódelegációknak, ami január első napjaiban várható.

Magyarország várhatóan 2020 után lép be az eurózónába - mondta a nemzetgazdasági miniszter a budapesti Corvinus Egyetemen tartott konferencián. Matolcsy György arról is beszélt, hogy meg kellene valósítani egy fiskális uniót, és csak utána lehetne kiépíteni a hatékony eurókötvény-piacot. A nemzetgazdasági miniszter a problémák között említette, hogy miközben Magyarország és még hat állam betartja a maastrichti előírás szerinti 3 százalék alatti államháztartási deficitet, más tagállamok ezt nem teszik.

A parlament döntése alapján januártól megvásárolhatja a bajba jutott kétgyermekes, rászoruló devizahiteles családok jelzálogjoggal terhelt lakóingatlanát a Nemzeti Eszközkezelő. A családok így bérleti díj ellenében továbbra is addigi otthonukban lakhatnak majd. Az Országgyűlés elfogadta az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt is. A jogszabály alapján létrejön egy új szervezeti forma, a civil társaság, emellett egyszerűsödnek a civil szervezetekre vonatkozó gazdálkodási szabályok. Újdonság, hogy nem működő, illetve megszűnt civil szervezeteket a bíróság törli a nyilvántartásból. Az Országgyűlés arról is határozott, hogy januártól nyilvántartást vezetnek a hadköteles férfiakról. A jogszabály értelmében a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait a január 1-jével létrejövő Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kezeli majd.

Szerdán bruttó 2 forinttal csökkenti a benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL - tudta meg a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagára bruttó 394-395, a gázolajé pedig bruttó 428-429 forint körül lesz. Az egyes kutaknál akár 15-20 forintos eltérés is tapasztalható.

Két héten belül kinevezi az új kutatóközpontok főigazgatóit a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Erről azután számolt be Pálinkás József, hogy a testület rendkívüli közgyűlése jelentős többséggel támogatta a kutatóintézet-hálózat megújítását. Az új rendszerben a korábbi 38 kutatóintézet és 2 kutatóközpont helyett öt kutatóintézet, valamint 10 kutatóközpont alakul. Az MTA elnöke arról is beszélt, hogy a megújuló Akadémia, valamint az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok jelentős, összesen 7,7 milliárd forrásnövekedéssel számolhatnak 2012-ben.

Lemondott a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. Kónya Péter közölte: ezzel együtt a honvéd vezérkar főnökénél kezdeményezte hivatásos katonai szolgálati viszonya alóli felmentését is. A szakszervezeti védelmi vezető azzal indokolta döntését, hogy nem tudta megakadályozni az általa képviseltek jogainak elvételét.

Az idén is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Erdőhorváti adja az ország karácsonyfáját. A fenyőt Takács Gábor, a Nagy-Tolcsva-pataknál fekvő 600 lelkes település polgármestere ajánlotta fel. A 18 méteres, csaknem kéttonnás lucfenyő évekig volt a falu karácsonyfája, de méretei miatt már nem tudják feldíszíteni.

A címlapról ajánljuk