eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A héten is éjszakáznak a képviselők?

Ismét ötnapos ülést tart a Ház. Az előző héten két alkalommal éjszakai pihenőt sem tartó parlament hétfőn dönthet egyebek mellett a Nemzeti Eszközkezelő felállításáról, majd péntekig tizenhat korábban tárgyalni kezdett javaslat - köztük a jövő évi költségvetés - vitáját folytatja, illetve belekezdhet nyolc új kormányoldali előterjesztés megtárgyalásába is.

A hétfői határozathozatalok napirendjén szerepel a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása, hivatalos nevén "a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvényjavaslat".

A kormány az előterjesztéssel a nehéz helyzetbe jutott devizahitelesek helyzetén próbál segíteni. Az eszközkezelő egy módosító javaslat nyomán az eredetileg tervezettnél korábban, már a jövő év első napjától megkezdheti működését, egy másik változtatás értelmében pedig az eszközkezelőnek nem ajánlhat fel ingatlant megvételre az, akinek a nevén másik ingatlan is van, és nem teheti ezt majd meg az sem, aki haszonélvezeti jogot élvez.

A hét első ülésnapján döntés születhet még egyebek mellett az egészségügyi salátatörvényről, valamint az egyesülési jogról, a sporttörvényről és a szellemi tulajdonról szóló javaslatokról.

A parlament a teljes előterjesztést még nem fogadhatja el, de a benyújtott módosító javaslatokról történő szavazással átírhatja például az új munka törvénykönyvéről és a szakképzésről szóló javaslatokat. Előbbi tervezeten mintegy hétszáz, utóbbin pedig több mint száz ponton módosítanának képviselők.

Az Országgyűlés kedden, a napirend előtti felszólalásokat követően újranyitja a 2012-es költségvetés részletes vitáját, amelynek időkerete alapján a kormányoldal és az ellenzék egyaránt 130-130 percben foglalhatja össze álláspontját. A frakciók az ezt követő részletes vitákban értékelhetik az önkormányzatokról, a nemzetiségek jogairól, a szabálysértésekről és Esztergom egyes intézményeinek állami átvételéről szóló előterjesztésekhez benyújtott módosító javaslatokat.

Szerdán a felsőoktatásról, az egyes rendészeti tárgyú törvényekről és az országgyűlési képviselők választásáról tartanak részletes vitát, de terítékre kerül a befektetési alapkezelőkről és víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslat általános vitája is.

A negyedik ülésnapon az országgyűlési képviselők javadalmazásáról, az államháztartásról és a Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló javaslatot kezdhetik tárgyalni, míg pénteken a nemzeti vagyonról, a területfejlesztésről és a Magyar Nemzeti Bankról szóló előterjesztések általános vitája várható.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×