eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mit lehet tenni a nátha ellen?

Egyre több a náthás beteg, de influenzás megbetegedésről egyelőre nem tudni. Berencsi György virológus elmondta: több mint száz vírus okozza a náthát, amely ellen védekezni nehéz. A legfontosabb az alapos kézmosás, valamint az, hogy hideg időben kabát és sál legyen az embereken.

A náthavírus ellen azért sincs védőoltás, mert nem tart sokáig az immunitás - mondta az InfoRádió által megkérdezett virológus. Berencsi György kiemelte: a náthavírusok csoportjának több mint 120 tagja van, vagyis mindenki ennyiszer tud átesni a fertőzésen.

A nátha enyhe betegségnek számít, a legtöbb ember nem lesz lázas. A vírus szájon át is fertőz, és ez nehézséget okoz az ellene való védekezésben - közölte a szakértő. Berencsi György kifejtette: nemcsak úgy lehet megbetegedni, hogy valakire ráköhögnek, hanem úgy is, hogy egy kézfogás után például körömrágással bekerül a szervezetbe.

A szobai melegben a nyálkahártyán a fertőzött sejt megvédi a szomszédos sejteket a fertőzéstől, mivel interferont termel. Azonban ha kihűlnek a nyálkahártyasejtek, megszűnik a termelés, és el tud szaporodni a vírus - hangsúlyozta a virológus, aki azt javasolta, hogy a hideg időben vegyünk sálat és mindig melegen öltözzünk fel

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×