eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin

Növekedési tervet készített az NGM

A magyar gazdaság hosszú távú egyensúlyi helyzete csak a foglalkoztatottság és a növekedés együttes fokozásával biztosítható - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján pénteken megjelent Magyar Növekedési Terv konzultációs anyagának ismertetőjében.

Az NGM ismertetője szerint a következő időszak a növekedésről szól, amelynek középpontjában a hazai gazdaság motorjainak beindítása áll annak érdekében, hogy a kormányprogramban vállalt gazdaságpolitikai célok, és az államháztartás egyensúlyi helyzete hosszú távon is biztosított legyen.

Az NGM által közzétett dokumentum rögzíti: "a stabil, fenntartható növekedés eléréséhez elengedhetetlen, hogy a megváltozott világgazdasági környezet függvényében újraértékeljük, felmérjük lehetőségeinket, felülvizsgáljuk céljainkat, és fejlesszük az ehhez szükséges eszközrendszert. A hazánkkal szembeni befektetői bizalom megerősítése, és a gazdasági környezet kiszámíthatóságának érdekében kiemelt fontosságot kap, hogy jövőképünk, és a céljaink eléréséhez szükséges eszköztár megismerhető legyen. Ezt a szerepet tölti be a Magyar Növekedési Terv."

A növekedési tervben az NGM nem ad közre a következő évekre szóló új GDP prognózist, miközben közli az Európai Bizottság 2012. évi előrejelzését, amely szerint Magyarország az eurózóna átlagának megfelelő 0,5 százalékos növekedést produkál jövőre.

A 2012-es költségvetés a bruttó hazai termék 1,5 százalékos növekedésével számol, amely romló külpiaci konjunktúra alapján felülvizsgálatra szorulhat. A növekedési tervre azért van szükség, hogy aktív gazdaságpolitikai beavatkozásokkal az ország már rövidtávon is növelni tudja a gazdaság teljesítményét - rögzíti a 177 oldalas tanulmányban az NGM.

A szaktárca szerint a növekedéshez két lehetőség kínálkozik, ha pótlólagos források nem állnak rendelkezésre Magyarországon: az Új Széchenyi Terv forrásainak hatékonyabb felhasználása, illetve a nettó export (a kivitel és a behozatal különbségének) maximalizálása. Ez utóbbi mind a termelésben, mind a felhasználásban importkiváltó gazdaságpolitikát jelent. Emellett szükséges az exportpiacokon jelenlévő magyar tulajdonú vállalkozások további terjeszkedésének elősegítése.

A növekedési terv célja nem pusztán a gazdaság motorjainak beindítása, a gazdaság fejlesztése, de kiemelt célként jelenik meg, hogy "földrajzi adottságainkat kihasználva, hazánk regionális centrummá, regionális csomóponttá váljon."

A tanulmány kiemelten foglalkozik Magyarország versenyképességi programjával, amely azt a középtávú célt tűzi ki, hogy a három legelfogadottabb nemzetközi versenyképességi rangsorban Magyarország három éven belül a legjobb 15 uniós tagállam és ezzel párhuzamosan a három legjobb kelet-közép-európai EU-tagállam között legyen.

A versenyképességi program hosszabb távú célja, hogy Magyarország öt éven belül mindhárom rangsorban a legjobb tíz EU tagállam között legyen - áll az NGM által közzétett növekedési tervben.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×