INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Lázár: "Összeálltak, de így hárman együtt is alkalmatlanok"

Infostart / InfoRádió
Van együttműködés az ellenzék között - mondta Lázár János fideszes frakcióvezető, arra utalva, hogy a három párt elhúzza a parlamenti vitákat.

Lázár János azt mondta, meglepődve tapasztalta hogy az ellenzék nem akart élni azzal a lehetőséggel, hogy a munka törvénykönyvéről még a hétvégén is tárgyaljanak, holott korábban még azt kifogásolták, hogy nem kapnak elegendő teret véleményük kifejtésére.

Az Országgyűlés e heti, sokszor egymásba érő ülésnapjain tanúsított ellenzéki politizálást úgy értékelte: egész héten együttműködtek a parlamentben, "egymás kezét szorítva küzdöttek, hogy miért, az már egy kétséges dolog". "Tudatos összefogásról és egy ellenzéki koalíciónak a kibontakozásáról van szó" - fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, nem akarnak semmilyen vitát lezárni, értelmes párbeszédet akarnak folytatni, a választójogi törvénnyel kapcsolatban is, még ha az hétfőig is fog tartani. Kifogásolta, hogy az ellenzéknek egy témában sem volt konstruktív javaslata. "Igaz, hogy összeálltak, de így hárman együtt is alkalmatlanok arra, hogy egy ország sorsát rájuk bízzák" - fogalmazott Lázár János.

Lázár János elmondta, a frakció kedden tárgyal a köznevelési törvényhez érkezett módosítókról. Hozzátette, egyelőre sok mindenben nem értenek egyet, ezekben a kérdésekben jövő héten kell közös nevezőre jutni.
Reagált arra az ellenzéki felvetésre, hogy az új választókerületi rendszert diktatórikus elvek alapján dolgozza ki. A korábbi rendszert egy minisztertanácsi rendelet szabályozta, amelyet az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett - emelte ki.

Lázár János hangsúlyozta: az új rendszer kialakításánál az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság iránymutatásait vették alapul.

Az elmúlt napok éjszakába nyúló napirendjeinek kialakításával kapcsolatban megkérdeztük, miért tették késői időpontokra a fontos törvények tárgyalását. Lázár János azt válaszolta, a képviselői munka nem köthető napszakokhoz.

Arra a kérdésre, hogy Meggyes Tamás korábbi Esztergomi polgármester miért nem vett részt a városáról szóló vitában, Lázár János azt mondta, eddig azt hangoztatta az ellenzék, hogy miért nem vonul háttérbe a politikus. Hangsúlyozta, a kérdés nem Meggyes Tamásról, hanem az esztergomiakról szól.

Hanganyag: Litauszky Balázs


A címlapról ajánljuk