INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Chikán Attila: Szélsőségesen optimista volt a kormány

Infostart / InfoRádió
A gazdasági növekedés stagnálására számít Chikán Attila közgazdász, volt gazdasági miniszter, aki szerint a jelenleginél összehangoltabb gazdaság- és társadalompolitikára lenne szükség. Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a korábban bírált Széll Kálmán-tervre ma már úgy tekintenek, hogy ha az elképzelések fele megvalósulna, az már jó lenne.

A nem ortodox, és ezáltal körülhatárolatlan gazdaságpolitikát fel kellene váltania egy stratégiailag átgondolt, a gazdaság és a politika kapcsolatrendszerének általános szabályait sokkal inkább figyelembe vevő gazdaságpolitikának - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Chikán Attila közgazdász, volt gazdasági miniszter.

Ez más megfogalmazásban azt jelenti, hogy a kormány által készített, és elemeiben nagyon sokszor hasznos és fontos programokat össze kellene gyúrni egy olyan általános stratégiává, amely növelné az ország versenyképességét, elősegítené a növekedést - magyarázta.

A jelenlegi gazdaságpolitika ad hoc elgondolásokra, ötletekre támaszkodik, ami pedig a kiindulópontjait illeti, nem látom a kapcsolatokat a társadalompolitikai és gazdaságpolitikai elgondolások között - mondta Chikán Attila, aki a "szép számú" példák közül elsőként az innovációt és a foglalkoztatáspolitikát említette.

"Amikor azt mondjuk, hogy egymillió új munkahelyet létesítünk, és ennek egy jelentős részét a közmunkaprogramon keresztül, akkor az egyértelműen más irányvonalat jelent, mint ha innovációra, a technológiai fejlődés fő trendjeit figyelembe vevő politikára alapoznánk" - fogalmazott. Megemlítette az ellentmondások között, hogy Orbán Viktor kormányfő és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a közelmúltban - szerinte teljesen helyesen - azt hangsúlyozta, hogy a tudománynak és az innovációnak milyen nagy jelentősége van, ugyanakkor csökkentjük az innovációs ráfordításokat, és keresztül-kasul szabdaljuk a tudományos hálózatot, az egyetemi rendszert.

Van egy elgondolás, amelyik alapjában véve megmagyarázható, még ha nem is ért vele egyet az ember, és van egy másik, amelyik beleillik a takarékosságra, a költségvetési hiány tartására, az államadósság csökkentésére irányuló koncepcióba, és ez a kettő élesen ellentmond egymásnak, ezeket együtt nem lehet megvalósítani - figyelmeztetett.

Nincs válasz

Nem érti Chikán Attila közgazdász, a kabinet hogyan vághatott neki ennyire felkészületlenül a kormányzásnak. A volt gazdasági miniszter szerint az intézkedéseken ez látszik. Lehetett sejteni, hogy a Fidesz megnyeri a választásokat, ezzel együtt még mindig a kísérletezés időszaka zajlik sok olyan intézményi és szabályozási változást illetően, ahol a kérdés már megvolt, de választ nem kapni - fejtette ki.

Az egyetemi tanár kiemelte: a kormány szélsőségesen optimista volt a gazdaságpolitika és a külpolitikai jövőjét tekintve, és minden szempontból rosszabb forgatókönyv valósult meg. Chikán Attila szerint a felkészületlenség és a politikai környezet kedvezőtlen alakulása oda vezetett, hogy ma már a sokat bírált Széll Kálmán-tervre is úgy tekintenek, hogy ha az elképzelések fele megvalósulna, az már jó lenne.

A közgazdász arra is kitért, hogy számos esetben szakszerűtlen a kormányzás. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium párhuzamosan készíti a közlekedési, illetve a logisztikai stratégiát, és hiába tudják, hogy ezeket össze kellene hangolni, de nincsenek meg ennek a feltételei - hangsúlyozta.

Nem katasztrófa

Chikán Attila úgy gondolja, ha a második világháború után megalkotott intézményrendszer 2011-ben már nem alkalmas a feladatok ellátására, újat kell létrehozni, de a meglévő értékeket meg kell őrizni.

A közgazdász szerint az országban 0 százalék körüli növekedésre lehet számítani jövőre, ami nem számít katasztrófának, hiszen Európa egészében alacsony növekedés várható 2012-ben, de az problémás, ha ettől eltérő várakozásra építik a gazdaságszabályozás részleteit. A 0,5-1 százalékos növekedést Chikán Attila túlzottan optimistának tartja, ugyanis szerinte a gazdaságban nincs benne ekkora növekedési potenciál.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Chikán Attila 1. részlet
 


Chikán Attila 2. részlet
 


A címlapról ajánljuk