eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Matolcsy egyeztet a munka törvénykönyvéről

A nemzetgazdagsági miniszter felkérést kapott a kormány részéről, hogy még ezen a héten a jusson megállapodásra a munka törvénykönyve kapcsán a szakszervezetekkel kapcsolatban - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az MTI információi szerint Matolcsy György még a héten lefolytatja az egyeztetéseket a szakszervezetekkel és várhatóan pénteken közös sajtótájékoztatón jelentik be a tárgyalások eredményeit.

Szerdán Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke bejelentette, hogy felfüggesztik péntektől tervezett gördülő figyelemfelkeltő akciójukat. A szakszervezeti tömörülés elnöke szerint a kormánnyal a munka törvénykönyvről folytatott tárgyalások mára olyan előrehaladott állapotba kerültek, és olyan közel vannak a megállapodáshoz, hogy "jó szándékuk" jeleként felfüggesztik az útlezárással járó figyelemfelkeltő akciót, amely elsőként a fővárost és a dél-alföldi régiót érintette volna.

A tárgyalások részleteiről szólva Gaskó István kiemelte, a megállapodásban kollektív jogok, szakszervezeti jogok szerepelnek, s bár a háromoldalú párbeszéd még megoldatlan és a kedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos követelés teljesítetlen, de már igen közel a megállapodás, ezért a pénteki útlezárásokat felfüggesztik. Megvárják, hogy mi történik a héten a törvénykönyv tárgyalásain, s amennyiben semmi vagy nem elégséges az eredmény a munkavállalók javára, akkor a gördülő tiltakozó akciót a jövő héten folytatják.
Ha azonban megszületik a megállapodás a munka törvénykönyvéről, akkor a két követelés fenntartása mellett mérlegelik majd, hogy ezekben a tárgyalások mennyire eredményesek, és attól függően gördítik tovább az akciósorozatot - mondta. Emlékeztetett: a figyelemfelhívást negyven napra hirdették meg.

Az Országgyűlés november 9-én kezdte tárgyalni a kormány új munka törvénykönyvre vonatkozó előterjesztését, amelyet már a beterjesztés előtt és azt követően is több szakszervezet és az ellenzéki pártok is kritizáltak.
November 4-én a LIGA Szakszervezetek tartott országos forgalomlassító demonstrációt a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. Giró-Szász András akkor azt nyilatkozta, hogy a kormány határozott és eltökélt eredeti céljainak végrehajtásában, és fenn kívánja tartani az új munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×