eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Éjszaka tárgyalja az Országgyűlés a köznevelési törvényt

Éjjel folytatja az Országgyűlés a kormánypárti frakcióban komoly nézeteltéréseket felszínre hozó köznevelési törvény vitáját.

Miután e hónap elején a KDNP-s Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság benyújtotta a köznevelési törvény tervezetét, a dokumentum heves vitákat váltott ki a kormánypárti képviselők között.

Lázár János Fidesz frakcióvezetője múlt héten a köztévé reggeli műsorában azt mondta: ez lesz a legfontosabb jogszabály, amelyet a parlament idén elfogad, ugyanis harminc évre meghatározza Magyarország sorsát. "Szerintem ez minden képviselő számára az egyik legfontosabb kérdés, mert a gyerekeink jövője és ennek az országnak a sorsa azon múlik, hogy milyen oktatási rendszer lesz. Ez senki számára nem lehet közömbös" - fogalmazott.

A törvénytervezethez több mint háromszáz módosító indítványt nyújtottak be, ezek közül majdnem kétszázat fideszes képviselők, és csaknem ötvenet Lázár János. A Fidesz frakcióban kialakult feszültséget mutatja az is, hogy mikor a képviselők egy része általános vitára alkalmatlannak találta a tervezetet, a kormányfőnek kellett lecsillapítania őket. Az Index információi szerint Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "aki az etikett ellenére a földre köp, azzal nincs több együttműködés".

Múlt pénteken egyébként a Magyar Nemzet azt írta, hogy Hoffmann Rózsa tárgyalásokat kezdeményezett Lázár Jánossal, a frakcióvezető által benyújtott módosítókról.

A köznevelési törvény tervezetét azonban a kormánypárti és ellenzéki képviselők mellett több civil szervezet is támadta. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete például úgy vélte: egyszerűen vissza kellene vonni.

A köznevelési törvény vitája tehát ma éjjel folytatódik a Parlamentben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×