eur:
389.32
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A jegyáremelés nem oldaná meg a BKV gondjait

Körülbelül három milliárd forinttal nőhet a BKV hiánya jövőre, mondta az InfoRádiónak Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke. Ugyanakkor nem biztos, hogy a jegyáremelés kompenzálná a kiesést.

Két tényező miatt emelkedhet 2012-ben a közlekedési társaság hiánya - jelezte az InfoRádiónak Dorner Lajos. Részint az infláció miatt, ami jövőre kétmilliárd forint körüli hiányt okoz a BKV-nak, illetve az áfaemelés miatt, amely további egymilliárdot tesz erre rá.

A VEKE elnöke szerint azonban a jegyáremelés visszaüthet. A fizetőképes kereslet meghatározza, meddig érdemes az árat emelni, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az áremelés meghozza a hatását. Az infláció feletti, durva jegyáremelések eddig komoly visszaesést okoztak a kasszában, ezért is döntött úgy a városvezetés tavaly, hogy nem emel jegyárat - magyarázta.

Tarlós István főpolgármester szerint szó sem lehet jegyáremelésről, és hangsúlyozta: évtizedeken keresztül a lakosságra hárították a BKV finanszírozási problémáiból adódó terheket, "de ebben én nem vagyok partner".

A főpolgármester kedden új finanszírozási koncepciót küldött a miniszterelnöknek és a belügyminiszternek, amely megoldás lehet a közlekedési társaság anyagi helyzetére.

Tarlós István érzékeltette, hogy az elvárt összeget semmiképpen nem tudják jövőre kigazdálkodni.

2012-ben 50 milliárd forintot kell visszafizetnie a BKV-nak, amely most kapott a kormánytól 5 milliárdot. Tarlós István úgy véli, kilenc milliárd forintot "talán össze tudunk kaparni", de a maradék kifizetésére a főváros "ab ovo nem képes".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×