eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elfogadta a költségvetés főösszegeit az Országgyűlés - a nap hírei

Elfogadta a jövő évi költségvetés főösszegeit az Országgyűlés. 6,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. Rálőttek a Heves megyei Gyöngyöspata polgármesterére.

Elfogadta a jövő évi költségvetés főösszegeit az Országgyűlés. A bevétel a tervek szerint valamivel több mint 14.323 milliárd, a kiadás csaknem 14.900 milliárd, míg a hiány 576 milliárd forint lesz. A bevételek és a kiadások az eredeti javaslathoz képest egyaránt 373 milliárd forinttal csökkentek, mivel a képviselők korábban szavaztak a büdzséhez benyújtott mintegy 450 módosító javaslatról. Az MSZP szerint a költségvetés főszámainak elfogadásával a gazdaságpolitikai irányváltás reménye is elveszett, az LMP pedig úgy véli: a büdzsé irreális számokra épül, és valószínűleg már az első félévben megbukik.

Emelte az alapkamatot a monetáris tanács

50 bázisponttal, 6,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybank elnöke azt mondta: a tanács csak egyetlen ajánlattal foglalkozott, és azt, az 50 bázispontos emelést, egyhangúlag fogadták el. Simor András hozzátette: az elmúlt időszakban alapvetően a forintgyengülés miatt romlottak az inflációs kilátások. Hangsúlyozta: ha a helyzet nem változik, további kamatemelés is lehetséges.

Köznevelési törvény: nem várható koncepcionális változás

A kormány még nem döntött arról, hogy melyik, a köznevelési törvényhez benyújtott módosító indítványokat támogatja. A közoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban azt mondta: még tartanak a bizottsági viták, és a kabinet csak ezek lezárulta után határoz. Gloviczky Zoltán arról is beszélt, hogy koncepcionális kérdésekben nem számítanak változtatásra. Ezek között említette a pedagógusok szerepének erősítését, a nevelés jelentőségének hangsúlyozását, valamint az állami feladatvállalást a fenntartásban a tananyag-kijelölésben és az ellenőrzésben egyaránt. A köznevelési törvény tervezetéhez csak a Fidesz és a KDNP képviselői több mint 200 módosító indítványt nyújtottak be.

Lázár János a rezidensekről

A Fidesz-frakció szerint akuttá váltak a magyar egészségügyben a humánerőforrás és a munkavállalói gondok. A képviselőcsoport vezetője erről azután beszélt, hogy találkozott a Magyar Rezidens Szövetség elnökével. Lázár János azt mondta: komolyan kell venni a szövetség kéréseit és javaslatait. Úgy fogalmazott: ha egy rezidens nettó kétszázezer forintos bért kér, miközben Nyugat-Európában legalább ennek háromszorosát kaphatná meg, azt alaposan meg kell fontolni. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta: céljuk, hogy még az idén megegyezzenek, és ne kelljen aktiválni azt a több mint 2500 felmondólevelet, amelyet mostanáig sikerült összegyűjteniük.

Tarlós egységes fővárost akar

A főváros vezetése 2014-ig szeretné rendbe tenni az összes olyan korábban indult beruházást, amelyet az uniós támogatás elvesztése fenyeget. A főpolgármester egy budapesti konferencián azt mondta: szeretnék törleszteni az olyan adósságokat, mint a Széll Kálmán tér rekonstrukciója vagy a római parti árvízvédelmi mű megépítése. Tarlós István az egységes fővárost nevezte a felemelkedés alapjának, és azt mondta: a városfejlesztési politika vezető elvei között van, hogy igazodni kell a reális igényekhez és a gazdasági környezethez.

PSZÁF-bírság az AXA-nak

Szabálytalan pénztári vagyonkezelés miatt 100 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.-t a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A hatóság egyúttal felszólította az alapkezelőt a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására. Az AXA nem fogadja el a határozatot.

Rálőttek Juhász Oszkárra

Rálőttek a Heves megyei Gyöngyöspata polgármesterére; Juhász Oszkár nem sérült meg. A történtekről maga a jobbikos politikus tett bejelentést a rendőrségen. Mint mondta, kétszer is rálőttek, amikor hétfő éjjel fél 12-kor kilépett a polgármesteri hivatal ajtaján. Juhász Oszkárt júliusban választották a Heves megyei község vezetőjévé, miután a falu korábbi független polgármestere áprilisban - egyebek között a településen kialakult etnikai konfliktus miatt - lemondott tisztségéről.

Breivik nem beszámítható

Nem beszámítható az oslói merénylő - ezt állapították meg szakvéleményükben a 77 ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik büntethetőségét vizsgáló pszichiáterek. A jelentés szerint a 32 éves, szélsőséges nézeteket valló tömeggyilkos nem volt tettének tudatában. Anders Behring Breivik július 22-én előbb az oslói kormányzati negyedben robbantott fel egy pokolgépet, nyolc ember halálát okozva a merénylettel, majd a főváros közelében lévő Utoya szigetére ment, ahol egy ifjúsági táborban 69 fiatalt ölt meg.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×