eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Miért gondolnak a súlyos betegek az eutanáziára?

A kegyes halálra azok gondolnak, akik nem diagnosztizált depresszióban szenvednek, a hozzátartozók pedig azért kezdeményeznek eutanáziát, mert ahogyan a betegek, ők sem kapnak lelki segítséget. Ezt két évtizedes tapasztalata alapján mondta az InfoRádiónak a Magyar Onkológiai Intézet szakpszichológusa.

Ha egy beteg arra gondol, hogy feladja a küzdelmet és meg szeretne halni, és ehhez bárki (hozzátartozó vagy egészségügyi dolgozó) segítségét kéri, akkor a háttérben súlyos, kezeletlen depresszió és szorongás van  - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a Magyar Onkológiai Intézet szakpszichológusa.

Riskó Ágnes úgy véli, ha ezeken a depresszív tüneteken segítenek, akkor a betegekből nem a depresszió és a szorongás fog beszélni.

A szakpszichológus elmondta: nem találkozik olyan pácienssel, aki a fájdalom miatt gondol arra, hogy minél hamarabb vége legyen az életének, mert a fájdalmat lehet csillapítani. A lelki okok azonban kezeletlenek, és ez  nemcsak Magyarországon, hanem világszerte probléma.

A szakember sok éve dolgozik onkológiai osztályon, de nem tapasztalt nyomást a szerettük fájdalmát elviselni nem bíró hozzátartozók részéről, de hozzátette: a kórház és minden, ami ott történik, a társadalom tükörképe. A hozzátartozók nagyon túlterheltek: akiknek van állásuk, nem mernek hiányozni a munkahelyükről, pedig egy súlyos beteg mellett éjjel-nappal ott kellene lenni.

Nincsenek felkészülve a magyar családok arra, hogy mit tegyenek egy súlyos betegség esetén. A hozzátartozóknak is segítséget kellene kapniuk, hogy tudjanak gondozni és ápolni, és ne arra gondoljanak, hogy akár nem természetes úton legyen vége egy beteg életének - fűzte hozzá a Magyar Onkológiai Intézet szakpszichológusa.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×