eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Egymilliárdot kap a MÁV a "dolgozók ösztönzésére" - a nap hírei

Egymilliárd forintot csoportosított át a kormány a MÁV dolgozók ösztönzésére. A nemzetgazdasági miniszter szerint az újraiparosításra épít az új növekedési terv. Elfogták Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor szökésben lévő fiát.

Több mint 2 és fél milliárd forintot csoportosított át a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából a kabinet. A Magyar Közlönyben olvasható határozatok szerint 1 milliárd forintot kap a MÁV a dolgozói ösztönzésére, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pedig az egyetemek, főiskolák támogatására, valamint a budapesti Erkel Színház rekonstrukciójára több mint 460 millió forinthoz jut. A kormány határozott arról is, hogy - az idei céltartalék terhére - 2,2 milliárd forintot juttat a helyi önkormányzatoknak a szervezési intézkedésekhez kapcsolódó többletkiadások támogatására. Emellett a kabinet arról is döntött, hogy tőkét emel az állam a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-ben, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pedig beolvad az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-be.

A nemzetgazdasági miniszter szerint elsősorban az újraiparosításra épít Magyarország új növekedési terve. Matolcsy György Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján, a Siker a Kárpát-medencében című előadásában azt mondta: a magyar növekedési tervről a hónap végén tárgyal a kormány. Matolcsy György szerint az országnak most növekedési fordulatra van szüksége, és az a tét, hogy meg tudja-e őrizni a 0 százalék feletti bővülési ütemet. Úgy fogalmazott: az állam finanszírozását úgy lehet biztonságba helyezni, ha a piacon marad, tovább tudja csökkenteni az államadósságot, és ennek részeként, utolsó láncszemként egy biztonsági tartalékot jelentő megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval a jövő év elején. A tervezett szerződés részleteiről a miniszter továbbra sem beszélt.

A kutatások és innovációk felelős és etikus végrehajtását szorgalmazzák zárónyilatkozatukban a Tudomány Világfórumának résztvevői. A dokumentumot Új korszak a globális tudományban címmel fogadták el a most véget ért budapesti tanácskozáson. A nyilatkozat a többi között új, hatékony tudománypolitika kidolgozását sürgeti nemzeti, regionális és globális szinten. A Tudomány Világfórumát két év múlva Rio de Janeiróban tartják.

A legújabb mérések szerint az ország középső területein javult, keleten viszont tovább romlott a levegő minősége. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet adatai alapján a szálló por magas koncentrációja miatt jelenleg nyolc településen veszélyes, míg hat településen egészségtelen a levegő. Szombat reggel Budapesten megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, jelenleg a tájékoztatási fokozat van érvényben. Ennek értelmében ismét közlekedhetnek a fővárosban a fekete vagy piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek.

Népszámlálási utóvizsgálatot tart a Központi Statisztikai Hivatal december 1-jétől 15-éig az ország 134 településén. Virágh Eszter népszámlálási szóvivő elmondta: a 21.500 kiválasztott lakcímen ezúttal csak személyesen az ellenőrző biztossal lehet kitölteni a kérdőíveket, de az űrlapok rövidebbek, mint októberben. A KSH az akcióval az elvégzett népszámlálás pontosságát vizsgálja.

A betegoktatók egyesülete szerint több milliárd forintot is meg lehetne takarítani az egészségügyben a páciensek jobb együttműködésével. Tahy Ádám, a Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Közhasznú Egyesületének elnöke egy budapesti konferencián elmondta: jelenleg a betegek csak mintegy ötven százalékban tartják be az orvosok utasításait.

Elveszítette szlovák állampolgárságát egy révkomáromi vállalkozó, aki a nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Boldoghy Olivér a Bumm.sk hírportálon közölte: pénteken megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből. Hozzátette: februárban kitoloncolhatják az országból, ha nem kér tartózkodási engedélyt.

Elítélte a korrupciót az afrikai látogatáson tartózkodó katolikus egyházfő. XVI. Benedek pápa Benin gazdasági központjában azt mondta: sok a botrány és az igazságtalanság, a korrupció és a mohóság. Hozzátette: ezek a bajok nem csak Afrikát, hanem a világ többi részét is sújtják.

Elfogták Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor szökésben lévő fiát az átmeneti vezetés fegyveresei. Szeif al-Iszlám Kadhafi ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság még júniusban adott ki elfogató parancsot háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Közben az átmeneti kormány tájékoztatási minisztere bejelentette: hazájában állítják bíróság elé Szeif al-Iszlám Kadhafit.

Varsóban bizalmat szavazott Donald Tusk miniszterelnök új kormányának a lengyel parlament alsóháza. A kijelölt miniszterelnök és új kormányának tagjai pénteken tették le a hivatali esküt.

Van telitalálatos szelvény az ötös lottón. A 46. heti sorsoláson 1 darab 5 találatos szelvényt találtak. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a nyeremény 1 milliárd 935 millió forint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×