eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Több kormánytag is a médiából értesült az IMF-együttműködésről - lapszemle

A Népszabadság úgy tudja, a kormány több tagja is a médiából értesült az IMF együttműködésről szóló bejelentéséről, a Magyar Nemzetben pedig arról lehet olvasni, hogy a kezdő orvosok pecséthiányra panaszkodnak.

A Népszabadság úgy tudja, a kormány több tagja is a médiából értesült az Nemzetgazdasági Minisztérium IMF együttműködésről szóló bejelentéséről, amire azért kerülhetett éppen most sor, mert állítólag az egyik hitelminősítő napokon belül késznek mutatkozott a leminősítésre. Ezt megelőzendő, illetve a piacok megnyugtatása érdekében jelent meg tegnap a közlemény a tárgyalásokról, holott azokat csak ma tervezi felvetni a kormány.

A Népszabadság arról is ír, nem állapított meg beavatkozást az országos kereskedelmi televíziók telefonos szavazásaiba a médiabiztos. Bodonovich Jenő áprilisban indított vizsgálatot a TV2 Megasztár, az RTL Klub X-Faktor és Való Világ című műsorai kapcsán, ugyanis sok bejelentés érkezett, amelyben a nézői szavazások lebonyolításának rendjét, azok szembetűnő irányítottságát, ellenőrizhetetlenségét kifogásolták, és megkérdőjelezték az eredmények valóságtartalmát.

Az Index azt írja, az elemzők kivétel nélkül örömhírként tekintenek az IMF újbóli magyarországi szerepvállalására, még ha egyelőre a kormány bejelentése alapján csak annyit állíthatunk biztosan: valamiféle tárgyalások elkezdődtek. A megállapodás lehetősége ugyanis védőháló, ami megállíthatja a forint esését, és biztosíthatja az ország piaci finanszírozását.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a kezdő orvosok, illetve azon kollégáik is pecséthiányra panaszkodnak, akiknek elveszett vagy megsérült ezen eszköze. Márpedig enélkül nem tudnak receptet felírni. Az OEP tud a problémáról, ám a pecsétekre kiírt közbeszerzési eljárásra csak egy pályázat érkezett, és ez is dupla árat jelentett volna, így nem jött ki a rendelkezésre álló pénzkeretből a szükséges mennyiség, ezért új pályázatot kell kiírni.

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy az élelmiszerek fogyaszthatósági idejének ellenőrzése a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezébe kerülne egy, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága albizottságának ülésén elhangzott javaslat szerint. A Vidékfejlesztési Minisztérium egy neve elhallgatását kérő szakértője megjegyezte, negatív hatása lenne és ellentétes a racionalizálással a bizottsági ülésen elhangzott felvetés.

A Napi Gazdaságból kiderül, illúziónak tarja a tankönyves szakma a kormány tankönyvpiaccal kapcsolatos érveit, miszerint nem a tanárok döntése, hanem gazdasági megfontolások alapján választják ki a tananyag alapjául szolgáló kiadványokat. A tankönyvterjesztők ugyanis nincsenek közvetlen kapcsolatban a tanárokkal, így nem tudnak nyomást gyakorolni rájuk.

A Portfolio.hu cikkében végigköveti, hogy mi történt 2008 és 2010 között az előző kormány által megkért IMF csomaggal. Magyarország 2008 októberében, elsőként az Európai Unió országai közül, nemzetközi pénzügyi segítséget kért a zuhanó forint és befagyó állampapírpiac mellett, amelynek keretében 20 milliárd eurós finanszírozási csomagot kapott.

Félidejénél tart az idei kötelező gépjármű felelősség biztosítási kampány. A Pénzcentrum.hu ennek kapcsán arra a kérdésre ad választ, hogy minek egyáltalán kötelező biztosítást kötni?

A Napi Gazdaság azt írja, piaci értékelések szerint bakot lőtt a kormányzat, amikor utat engedett annak a módosító indítványnak, amely kiveszi jövőre a kötelező biztosítás hatálya alól az állami autókat. Az érintett flotta ugyanis sok balesetet okoz, amely magasabb költséget jelenthet, mint amennyit az állam megspórol a biztosítási díjakon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×