eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Új típusú együttműködésről tárgyal a kormány az IMF-fel - a nap hírei

Új típusú együttműködésről tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal a kormány. Már mintegy 2300 egészségügyi dolgozó helyezte ügyvédi letétbe felmondólevelét. Az oktatási államtitkár szerint egy év lesz az iskolák megtartásáról szóló tárgyalásokra az önkormányzatokkal.

Új típusú együttműködésről tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal a kormány. A Nemzetgazdaság Minisztérium tájékoztatása szerint a magyar gazdaság növekedéshez meg kell őrizni az ország függetlenségét és ehhez minden eszközt igénybe kell venni. Az elemzők, a bankszövetség és a piac is kedvezően reagált a bejelentésre. Az összes fontosabb valutával szemben erősödött a forint, a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX több mint 3 százalékkal nőtt, különösen az OTP árfolyama ugrott meg. Meredeken, 30 ponttal többheti mélypontra javult a londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása is. A Valutaalap ugyanakkor közleményben jelezte, még nem kapott felkérést a magyar kormánytól egy IMF által támogatott programról szóló tárgyalás megkezdésére.

Elővigyázatosságból van szükség az IMF-megállapodásra - mondta a külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Martonyi János úgy fogalmazott, hogy ez egyfajta biztosításnak felel meg. A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy ez nem hitelmegállapodás nem pénzt jelent, hanem elővigyázatosságot. Mint mondta, azért szükséges, hogy ha valamilyen különleges helyzet áll elő, akkor Magyarország megfelelő pénzügyi támogatást kapjon. Martonyi János emlékeztetett arra, hogy hasonló megállapodást kötött már a Valutaalap más országokkal, például Lengyelországgal is.

Az ellenzéki pártok szerint a kormány gazdaságpolitikájának kudarcát bizonyítja, hogy a kabinet tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben elkerülhetetlen az IMF-megállapodást. A Jobbik szerint a kormány eddigi ígéreteit megszegve, kudarcos gazdaságpolitikájának köszönhetően ismét a valutaalap kegyeit keresi. Az LMP úgy véli, hogy ezek után Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek távoznia kell. A kisebbik kormánypárt, a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter ugyanakkor azt mondta hogy a lépés helyességét a forint erősödése is jelzi.

Már mintegy 2300 egészségügyi dolgozó helyezte ügyvédi letétbe felmondólevelét - mondta a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Papp Magor emlékeztetett arra: a felmondások január elsejével aktiválódnak, ha addig nem történik érdemi bérrendezés az ágazatban. Egy nappal korábban Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádióban azt mondta: az egészségügy első vonalában dolgozók még az idén megkapják a népegészségügyi termékadóból befolyó három milliárd forintot bérpótlékként.

Elfogadta a kormány a szociális tárgyú törvények módosításait, amelyeket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium javasolt. A tervezett változások között szerepel például, hogy az önkormányzatok térítési díjat vezethetnek be a bölcsődékben. Növekszik a természetben nyújtott segélyek aránya, részben az uzsorázás visszaszorítása érdekében. Az önkormányzatok felhatalmazást kapnak, hogy a jövőben a lakásfenntartási támogatás folyósítását a lakókörnyezet rendezettségének biztosításához kössék.

Az illetékes kormányhivatal tárgyal azokkal az önkormányzatokkal, amelyek meg akarják tartani oktatási intézményeiket - mondta az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa hozzátette: erre körülbelül egy évnyi időt adnak majd. Az új köznevelési törvény tervezetéről tartott szolnoki előadásán az államtitkár arról is beszélt, hogy gondoskodnak majd a köznevelésben részt vevők munkájának elismeréséről, így 2013 szeptemberétől jelentős mértékben emelkednek majd a pedagógusbérek.

Zágrábban elutasította a Mol elnök-vezérigazgatójának tanúkénti meghallgatását a megyei bíróság. Hernádi Zsoltot a perbe fogott Ivo Sanader volt horvát kormányfő védőügyvédje idézné be. A testület azzal indokolta döntését, hogy ha a magyar vezető elérhető lesz a horvát igazságszolgáltatás számára, akkor gyanúsítottként, nem pedig tanúként kezelnék. Ivo Sanadert a vád szerint tízmillió euró kenőpénzért cserébe lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×