eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rostoványi: Meg lehet találni a kompromisszumokat

Nem könnyű, de meg lehet találni a kompromisszumot az egyetemi önállóság és az állami fenntartás között - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem leendő rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. Rostoványi Zsolt kiemelte: az intézmény célja, hogy teljesítse azokat a feltételeket, amelyek a tudományegyetemmé váláshoz szükségesek.

A rektori konferencia aggódik az egyetemek autonómiája miatt, és amiatt is, hogy több konkrétumot nem a felsőoktatási törvény szabályoz, hanem kormány- és miniszteri rendelettel szabályozzák majd. Ilyen például, hogy szakonként hogy alakult a hallgatói létszámkeret - mondta a Corvinus Egyetem leendő rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.

Arra a kérdésre, hogy az egyetemek önállósága és az állami finanszírozás között feszülő ellentétet hogy lehet feloldani, Rostoványi Zsolt azt mondta, nem könnyű, de meg lehet találni a kompromisszumokat. Hosszú távon az állam érdekeinek meg kell egyeznie az intézményekével, a felsőoktatás stratégiai fontosságú terület - tette hozzá.

Az intézmény célja, hogy teljesítse azokat a feltételeket, amelyek a tudományegyetemmé váláshoz szükségesek - közölte a leendő rektor. A kormányzat hosszú távú tervei szerint az egyetemi kategória megszűnik, tudományegyetemek és főiskolák lesznek.

Rostoványi Zsolt kiemelte: várhatóan a magyar hallgatók létszáma csökken, miután az állam inkább a műszaki, természettudományos képzéseket támogatja majd. A létszámot külfödi diákokból akarják pótolni - tette hozzá.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×