eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Baka: Aláássa a közbizalmat a bírók és a kormány stratégiai együttműködése

A legfelsőbb bíróság elnöke szerint aggályos, hogy a Magyar Bírói Egyesület és a kormány korábban stratégiai megállapodást kötött. Ez számos kérdést felvet, amely alkalmas arra, hogy az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat megingassa - tette hozzá Baka András, aki az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy az ítélkezések minőségére az öncélú ügygyorsítás hátrányosan ha, aláássa a bírósági rendszer stabilitását.

A legfelsőbb bíróság elnöke szerint aggályos, hogy a magyar bírói egyesület korábban stratégiai megállapodást kötött a kormánnyal. Baka András az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy ez a rossz gyakorlat politizálja a bírósági szervezetet.

A Magyar Bírói Egyesület szeptember elején kötött stratégiai partnerségi megállapodást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal. Akkori közleményük szerint a különböző törvények előkészítésében, módosításában és felülvizsgálatában működnek együtt.

A legfelsőbb bíróság elnöke elmondta, őt és az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) nem kérdezte meg a kormány a törvényjavaslatokról. Baka András hangsúlyozta, a bírói szervezetnek megállapodás nélkül is partnernek kell lennie. "Ha bármelyik kormány favorizál egy szervezetet vagy bírót, akkor sérelmet szenved a semleges magatartás, ami pedig a bírónál alapkövetelmény. Így pedig megingathatja az igazságszolgáltatás döntéseibe vetett közbizalmat" - vélekedett.

Baka András beszélt arról is, hogy az ítélkezések minőségére az öncélú ügygyorsítás hátrányosan hat. Mint mondta, a gyorsításoknál általában azokat az eszközöket kifogásolja, amelyek idegenek a bírósági munkától.

Törvény határozza meg a bíróságok határkörét és illetékességét, és a legfőbb ügyésznek a kiemelt ügyek estében joga van arra, hogy ezeket az országon belül bárhova viheti - magyarázta Baka András, hozzátéve: kifogásolta ezt a lehetőséget, mint ahogy azt is, hogy ezt megteheti az újonnan felállítandó bírósági hivatal vezetője - aki adminisztrátor, hivatalnok.

Bizonyos esetekben (például elfogultság miatt) most is van lehetőség egy ügy áthelyezésére - erről azonban a bíróság dönt. Önmagában az ügygyorsítás azonban nem igényel olyan kivételes intézkedést, amely a bírósági rendszer stabilitását ássa alá - vélekedett. Ez a stabilitás ugyanis azon múlik, hogy a bíróság hatáskörrel, illetékességgel rendelkezik, megfelelő az eljárási és ügyelosztási rendje.

Az ügyek utaztatása ráadásul nagyon drága - figyelmeztetett Baka András. Mint mondta, ezt már az OIT is kipróbálta, amikor elrendelte, hogy bizonyos bíróságok megsegítése érdekében a főváros helyett Szegeden vagy Pécsett járjanak el. Több száz ügyet levittek ebbe a két városba - és rosszak a tapasztalatok, az ügyfelek és az ügyvédek is kifogásolják az eljárást. Azt pedig Baka András elképzelni sem tudja, honnan lesz erre pénz, amikor a bírósági szervezet már hosszú évek óta alulfinanszírozott.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×