eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Parlamenti képviselőt választanak a II. kerületben

Időközi választás lesz a II. kerületben vasárnap. A voksolást azért kellett kiírni, mert a parlament az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással.

A választás első fordulója akkor érvényes, ha a szavazáson a választópolgárok több mint fele megjelenik, és a jelöltek egyike megszerzi az érvényes voksok több mint felét.

A mostani választásnál alkalmazhatják első alkalommal, az első forduló érvénytelensége esetén azt az új szabályt, amely szerint a második fordulóban már nincs részvételi érvényességi küszöb. Ez azt jelenti, hogy akár egyetlen választó voksa is eldöntheti, melyik jelölt kapja a mandátumot. A korábbi szabályozás szerint a második forduló akkor lehetett érvényes és eredményes, ha a választópolgárok legalább negyede részt vett.

Érvénytelenség esetén a második választási forduló két hét múlva, november 27-én lesz.

A választáson öt jelölt indul. A II. kerület polgármestere, Láng Zsolt a Fidesz színeiben, az MSZP-től Lévai Katalin volt európai parlamenti képviselő, aki 2003 -2004 között a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségi minisztere volt. A Jobbiktól Bodor Zoltán, az LMP-től Karácsony Gergely neve szerepel a szavazólapokon; és indul még Kovácsics Ádám az MDF-utód Jólét és Szabadság Demokrata Közösség színeiben.

Láng Zsolt és Karácsony Gergely jelenleg is országgyűlési képviselők, így helyettük, ha győznek, más kerül be listáról a Parlamentbe. Az LMP korábban nyilvánosságra hozta, hogy ők Hanzély Ákost, a hajdani öttusa-világbajnokot juttatnák parlamenti helyhez a párt fővárosi listájáról. Azt azonban nem tudni, hogy Hogy Láng Zsolt helyett ki kerülne be az Országgyűlésbe a Fidesz-KDNP fővárosi listájáról.

Az ellenzék a "Kezdjük el lebontani a kétharmadot!" jelszóval kampányol. A Karácsony Gergely által a köztudatba dobott nagykoalíció jegyében az LMP és az MSZP jelöltje pár hete egyezséget kötött, amelynek értelmében a gyengébben szereplő jelölt a második forduló előtt visszalép a másik javára. A hírek szerint azonban a megállapodás kérdésessé vált, Lévai Katalin korábban azt mondta: az LMP visszalépett az egyezségtől; míg Karácsony Gergely tagadta ezt.

A külképviseleteken, egészen pontosan Berlinben, Helsinkiben, Londonban, Münchenben és Rómában a múlt vasárnap egy-egy választópolgár már leadta a szavazatát. Az ő voksukat e hétvégén hozzákeverik az itt leadott szavazatokhoz, így biztosítva a választás titkosságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×