eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pintér: Magyarország példát mutatott a világnak - a nap hírei

Az egy évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófára emlékeztek a tragédia sújtotta településeken. Versenyhivatali vizsgálatot szorgalmaz a banki forinthitel-kamatok emelése miatt a fideszes Rogán Antal. Hatáskör hiánya miatt nem vizsgálja az ágazati különadókról szóló törvényt az Alkotmánybíróság.

A belügyminiszter szerint a kormány teljesítette ígéretét, Magyarország pedig példát mutatott a világnak szolidaritásból. Pintér Sándor Devecserben, a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulóján hangsúlyozta: újjáépítették a katasztrófa által sújtott területeket, a károsult családok pedig új házakba költözhettek. Devecserben emlékparkot, míg Kolontáron emlékművet avattak és koszorúztak az egy évvel ezelőtt történt tragédiára emlékezve. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap 3 települést öntött el; a katasztrófában 10 ember vesztette életét. A gátszakadás óta összesen 145 ezren dolgoztak a helyreállításon Magyarország eddigi legnagyobb, ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája után. A kárelhárításra az állam eddig több mint 35 milliárd forintot költött.

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint a kartellezés gyanúját veti fel, hogy az elmúlt napokban több bank is megemelte forinthiteleinek kamatait. Rogán Antal azt mondta: a pénzintézetek a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének engedélyezése után hozták meg döntéseiket, ami összehangolt lépésnek minősülhet. A politikus hozzátette: arra kéri a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, vizsgálja ki, hogy összejátszottak-e a bankok a hitelkamatok megemelésekor. Rogán Antal úgy fogalmazott: egyes bankok szándékosan túlárazzák a forinthiteleket, amivel arra törekednek, hogy minél kevesebben tudják igénybe venni a végtörlesztés lehetőségét.

Nem vizsgálja az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényt az Alkotmánybíróság. A testület sajtófőnöke közölte: az alaptörvény november 20-ától hatályos módosítása alapján a kérdés nem tartozik az alkotmánybíróság hatáskörébe, így az indítványokat érdemi vizsgálat nélkül visszautasították. Sereg András emlékeztetett arra: a hatályos alaptörvény és az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében központi adónemről rendelkező törvényt az Alkotmánybíróság csak akkor vizsgálhat felül és semmisíthet meg, ha az indítvány az alkotmányellenességet az élethez és emberi méltósághoz való jog, a személyes adatok védelméhez való jog, a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága, vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogok sérelmére alapozza.

Egyeztetést sürget az egészségügyi államtitkárral az Alapellátó Orvosok Szövetsége a jövő évi költségvetés tervezete miatt. A szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: a Szócska Miklósnak írt nyílt levelükben azt kifogásolják, hogy a javaslat szerint a háziorvosok az ideivel megegyező finanszírozásra számíthatnak jövőre, ami reálértéken csökkenést jelent. Selmeczi Kamill felhívta a figyelmet arra, hogy a növekvő költségeket, adóterheket már most is nehéz kigazdálkodni. Korábban hasonló álláspontot fogalmazott meg a vállalkozó háziorvosokat tömörítő Kasszaorvosi Szervezet is.

A főpolgármester szerint kormányzati segítség nélkül jövő nyáron újra gondba kerülhet a BKV. Tarlós István azt mondta: jelentős segítséget kér a kormánytól a közlekedési vállalat ügyében. Emlékeztetett arra: az elmúlt egy évben nem volt jegyáremelés, miközben a társaság gazdálkodása nem volt veszteséges, és nőtt a jegyárbevétel is. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a BKV finanszírozásával összefüggésben hangsúlyozta: a cég ez évi költségvetéséből 6 és fél, a jövő éviből pedig 30-35 milliárd forint hiányzik. Hozzátette: ezt a főváros egyedül nem tudja pótolni, ehhez mindenképpen kormányzati segítségre van szükség.

Szabadlábra helyezte a több száz milliós ingatlanpanamákkal vádolt Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselőt, egykori VII. kerületi polgármestert a Fővárosi Bíróság. A döntés nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett. A vád szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület jóval a piaci ár alatt történő ingatlanértékesítéseket szavazott meg. Az ügy elsőrendű vádlottja Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, aki ingatlanonként 20-30 millió forintnyi, összesen 366 millió forint kenőpénzt vett át. A több mint két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György ezt az ügyészség szerint bűnsegédként támogatta, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális piaci áron. Gál György és Hunvald György is tagadta bűnösségét.

Saul Perlmutter amerikai, valamint Brian Schmidt ausztrál és Adam Riess amerikai csillagászok kapták az idei fizikai Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint a három tudós a Világegyetem gyorsuló ütemben való tágulásának távoli szupernóvák megfigyelésével történt felfedezéséért veheti át az elismerést. A Nobel-díjjal 10 millió svéd korona, csaknem 300 millió forintnak megfelelő összeg jár, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én rendezik.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×