eur:
390.72
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyeztetnének a költségvetésről a háziorvosok - lapszemle

Azonnali egyeztetést sürgetnek a háziorvosok a kormányzattal, mert szakmai szervezeteik elfogadhatatlannak tartják a jövő évi költségvetés őket érintő részét - írja a Magyar Nemzet. A háziorvosok szerint a praxisok már így is teljesítőképességük határán állnak, a 2012-es költségvetés pedig reálértéken csökkenő finanszírozást jelentene számukra.

Nyílt levélben fordult Szócska Miklós államtitkárhoz az Alapellátó Orvosok Szövetsége, amelyben 11 kérdést tett fel a 2012-es költségvetés kapcsán, egyebek között azt firtatva, miért nem jelenik meg legalább a 2011 és 2012. évi GDP-növekedés és infláció mértékével megegyező bővülés az egészségügy költségvetésében - írta a lap. A költségvetési törvényjavaslat szerint a háziorvosok az ideivel megegyező, 81 milliárd forintos finanszírozásra számíthatnak jövőre, ami reálértéken csökkenést jelent, miközben növekvő költségeket, adóterheket kellene kigazdálkodni a pénzből. Ez a szövetség szerint növelheti a háziorvosok elvándorlását, a pályaelhagyást.

Hasonlóan vélekedik a vállalkozó háziorvosokat tömörítő Kasszaorvosi Szervezet is, amely ugyancsak levélben fordult az államtitkárhoz. Mint Borsi Éva, a szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, azonnali egyeztetést tartanak szükségesnek a háziorvosi praxisok finanszírozásának elodázhatatlan emeléséről.

A Népszabadság arról ír, hogy százmillió forintos jegyzett tőkével a cégbíróság nyilvántartásba vette a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t. A cég tulajdonosa a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., tevékenységi körének a saját tulajdonú, vagy bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését, saját tulajdonú ingatlan adásvételét, és az ingatlankezelést jelölték meg.

Az Index cikke szerint szégyenfolt marad a Puskás Ferenc Stadion, miután a 2012-es költségvetésben nem szerepel a létesítményre szánt összeg. Ha a bontás nem kezdődik el idén, akkor 2014-ig biztosan nem készül el az új stadion

A Napi Gazdaság arról ír, hogy október végén kezdődik a próbaüzem az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb baromfifeldolgozó üzemében. A Pacsán épült üzem 1,5 milliárd forintos beruházás keretében készült el, és a tervek szerint 120 embernek ad majd munkát. A létesítmény évi 3 millió csirke és 800 ezer pulyka feldolgozására lesz alkalmas.

A Pénzcentrum.hu utánajárt a szlovák fogyasztóvédelmi szervezet korábbi állításának, miszerint több multinacionális cég terméke jóval gyengébb minőségben kerül a polcokra Kelet-Európában, mint nyugaton. Akkor több nagy gyártó is cáfolta a kutatás eredményeit, most azonban úgy tűnik, az ügy Magyarországon folytatódik.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×