eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Több változtatást javasoltak Hoffmann Rózsának - lapszemle

Ismét állami kézbe venné az influenza-oltóanyag előállítását az egészségügyi államtitkárság - tudta meg a Népszabadság. A Magyar Nemzet arról ír, hogy több változtatási javaslatot is megfogalmaztak a Fidesz vezető szakpolitikusai a készülő oktatási törvénnyel kapcsolatban.

Ismét állami kézbe venné az influenza-oltóanyag előállítását az egészségügyi államtitkárság - tudta meg a Népszabadság. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnöke, Beneda Attila elismerte: "erősen foglalkoztatja" az egészségügyi ágazat vezetőit, hogy miként növelhetnék az állam szerepét a védőoltások hazai gyártásában és forgalmazásában. Ha az államtitkárság elképzelése találkozik a kormány szándékaival, akkor alaposan föladják a leckét a jogászoknak - írja a lap-: a legutolsó megkötött szerződés az Omninvest és az állam között 2019-ben jár le. Azt pedig, hogy ez a szerződés mit tartalmaz és hogyan bontható fel, csak nagyon szűk kör ismeri - olvasható a Népszabadságban.

Több változtatási javaslatot is megfogalmaztak a Fidesz vezető szakpolitikusai a készülő oktatási törvénnyel kapcsolatban a Hoffmann Rózsa államtitkárral folytatott egyeztetésen - írja a Magyar Nemzet. Hoffmann Rózsa szerint a megegyezés azt a célt szolgálja, hogy a fideszes politikusok minél kevesebb módosító indítványt nyújtsanak be a törvényjavaslathoz a parlamentben. Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter javaslata szerint csak négyéves kortól tennék kötelezővé az óvodáztatást. A fideszes politikus nem tartja elfogadhatónak a kis létszámú, felzárkóztató osztályok elindítását és nem támogatja a szóbeli felvételi vizsga visszaállítását a felsőoktatásban.

Az Index Jancsó Miklóssal közöl interjút. A portál a filmrendező 90. születésnapja alkalmából megpróbál betekinteni a cannes-i Arany Pálma-díjas és kétszeres Kossuth-díjas mester anekdotái mögé. Egy jellemző kérdés és válasz a beszélgetésből (a riporter nő - a szerk.): "Változott az érdeklődése a 90 év alatt? - Csak annyiban, hogy ha 30 évvel ezelőtt interjúzunk, másképpen viszonyultam volna magához, mint ma."

A kormányzat a diszkont értékesítési formát hozza helyzetbe az áfa növelésével, a vállalati elvonások miatt várható munkaerő-csökkentéssel és a kisebb elkölthető jövedelemmel - írja a Napi Gazdaság. A diszkontüzletekkel azonban legfeljebb a tőkeerős hipermarketek vehetik fel a versenyt, amelyek bármikor ebbe az irányba képesek fordítani üzletpolitikájukat. A piac magyar szereplői viszont erre aligha képesek, és nem feltétlenül előnyös a diszkontok térhódítása a hazai élelmiszergyártóknak sem - jegyzi meg a cikk szerzője.

Ismét recesszióba süllyedhet az Egyesült Államok - mondta a 2008-as gazdasági válságot is megjósoló Nouriel Roubini a Bloomberg New York-i konferenciáján. A kérdés csak az, hogy mennyire lesz súlyos a recesszió. "Kifogytunk a gazdaságpolitikai töltényekből" - fogalmazott a New York-i egyetem professzora, akit a Penzcentrum.hu idéz.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×